Amigdalita este o afecțiune întâlnită mai ales la copii, însă nici adulții nu sunt lipsiți de neplăcerile și complicațiile acestei maladii.

Amigdalita o inflamație de natură infecțioasă a amigdalelor palatine. Acestea sunt doua mase de țesut limfatic, situate de o parte și de alta a gâtului, în spatele limbii și fac parte din sistemul imunitar al organismului.

Care sunt cauzele acestei maladii
Infecțiile sunt principalele cauze ale amigdalitelor. De cele mai multe ori agentul patogen implicat este un virus sau o bacterie.
Amigdalita, inflamația amigdalelor palatine
Dintre bacterii, streptococul beta hemolitic produce cele mai multe cazuri de amigdalită. La persoanele imuno-deprimate pot apărea amigdalite fungice sau parazitare.

Amigdalita este contagioasă, de aceea contactul cu o persoană infectată poate transmite boala. Simptomele apar de obicei după 2-5 zile de la expunerea față de agentul infectant.

Care sunt factorii de risc în cazul amigdalitei?
- contactul cu o persoană infectată. Infectarea se face pe cale respiratorie, prin inspirarea picăturilor microscopice emise de persoana infectată când respiră, strănută sau tușește;
- obstrucția nazală, datorită respirației pe gură, crește riscul de amigdalită;
- un sistem imunitar slăbit;
- fumul de țigară;

Simptomele amigdalitei
- febră
- congestie nazală
- dureri la deglutiție
- dureri de cap
- dureri abdominale
- ganglioni inflamați

Complicațiile amigdalitei prezintă răspândirea infecției în alte zone:
- otita medie - răspândirea infecției la ureche
- abcesul peri-amigdalian - infecția cuprinde țesutul din jurul amigdalelor
- reumatismul articular acut - apare după o infecție faringiană streptococica (doar anumite tulpini de streptococ); este o boală cu mecanism imun ce afectează articulațiile, sistemul nervos, dar mai ales inima

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment