Definitie
Herpes zoster este o maladie infectioasa si contagioasa, determinata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care provoaca si varicela. Se caracterizeaza prin inflamatia unui sau unor ganglioni nervosi spinali (sau a unui ganglion omolog de nerv cranian) si a radacinilor nervoase senzitive respective. Clinic se produce o eruptie eritemato-veziculoasa, însotita de dureri. Maladia se înregistreaza si în RM sub forme sporadice, de regula, la adulti si batrâni, care în trecut au suportat varicela (forme manifeste si asimptomatice).

Etiologie
Agentul cauzal al herpesului zoster si cel al varicelei sunt unul si acelasi virus, virusul varicelo-zostcrian (VVZ). Se presupune ca virusul varicelo-zosterian persista timp îndelungat (probabil toata viata) în organismul persoanelor, care au suferit de o varicela tipica sau de o forma inaparenta, realizând la un moment dat o infectie persistenta, localizata în ganglionii nervosi spinali sau în cei omologi ai nervilor cranieni.

Epidemiologie
Contagiozitatea herpesului este sigura. Un bolnav de herpes zoster poate declansa o epidemie de varicela, daca se afla în contact cu copii receptivi la varicela.

Herpesul zoster apare sporadic si de obicei, la adulti si la batrâni (peste 90% din cazuri apar dupa vârsta de 20 ani). Apare foarte rar la copii (5% din totalul cazurilor).

Modificari morfologice
Fenomenele cutanate sunt similare celor din varicela, având ca particularitati numai topografia radiculara, circumscrisa la un dermatom. în sistemul nervos, se constata leziuni în ganglionii spinali (sau în cei omologi ai nervilor cranieni) si în radacinile posterioare respective, în unele cazuri, procesul se extinde realizând tabloul de meningita, mielita sau encefalita.

Forme clinice
Se disting urmatoarele forme clinice:
- herpes zoster toracic (peste 50% din cazuri);
- herpes zoster cervical, cervico-occipital si cervico-brahial;
- herpes zoster abdominal si al membrelor;
- herpes zoster visceral;
- herpes zoster hemoragic si necrotic;
- herpes zoster oftalmic;
- herpes zoster frust;
- herpes zoster fara eruptie (herpes zoster atipic);
- herpes zoster diseminat.

Tabloul clinic - incubatia nu se cunoaste, deoarece este o reactivare a unui virus latent.

Debutul - este variat, de obicei cu prodrome care dureaza câteva zile: oboseala, cefalee, febra (numai în 1/3 din cazuri) si simptomul principal durerea, foarte intensa, resimtita ca o arsura sau întepaturi pe traiectul, pe care urmeaza sa apara eruptia. Durerea este însotita de o hiperestezie chinuitoare. Eruptia este precedata de o adenopatie regionala.

Perioada de stare - apare eruptia circumscrisa la o arie cutanata, inervata de nervii apartinând unei radacini nervoase senzitive. Eruptia se opreste la linia mediana, fiind unilaterala. Elementele eruptive constau la început din macule rosii, infiltrate, aproape nodulare, care se transforma apoi în vezicule. Continutul veziculelor se tulbura, apoi acestea se usuca, transformându-se în cruste, care persista 10-14 zile, dupa care se desprind, lasând o cicatrice, uneori persistenta, cu depigmentatie centrala si hiperpigmentare periferica. Caracteristica este topografia radiculara a eruptiei în forma de benzi (aspect "zonal", "în centura").

Eruptia poate deveni uneori de caracter hemoragic, necrotic sau gangrenos. Este însotita de dureri violente care persista saptamâni sau chiar luni. Durata si intensitatea durerilor sunt direct proportionale cu vârsta. La copii si la tineri, durerile sunt moderate. Frecvent se adauga hiperestezie si parestezii pe teritoriul eruptiei, semne care persista si dupa disparitia ei.

Evolutia
Afectiunea dureaza 2-4 saptamâni, pâna la vindecarea leziunilor cutanate. Nevralgia postzosteriana poate persista mult timp (saptamâni sau luni). La copii are o evolutie usoara fara ca sa lase dureri tenace si persistente ca la adult.

Diagnosticul diferential - varicela, eritemul polimorf, dermatozele liniare si eruptiile alergice.

Diagnosticul de laborator
- izolarea VVZ în culturi de celule (fibroblasti);
- diagnosticul rapid prin examenul celulelor veziculare cu imunofluorcscenta, cu ajutorul anticorpilor monoclonali;
- diagnosticul serologic prin RFC, RIHA, RN, ELISA;
- depistarea virusului prin PCR.

Complicatii
- pneumonie zosteriana;
- laringotraheita;
- manifestari digestive (colici, pareze intestinale);
- paralizii, mielita, encefalita;
- infectarea clementelor eruptive cu coci piogeni.

Prognosticul - este favorabil, mai ales la copii si adulti. Persoanele vârstnice pot avea înca mult timp (luni de zile) dureri suparatoare.

Sechele: - keratita, nevralgii postzonale si parestezii reziduale, de lunga durata.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment