Ganglionii limfatici reprezintă componente importante ale sistemului imunitar, plasați de-a lungul vaselor limfatice, având rol important în apărarea organismului.

Nodulii sau ganglionii limfatici sunt corpusculi de mici dimensiuni, de formă rotundă sau ovală, de consistență moale, acoperiți la exterior de o capsulă formată din țesut conjunctiv. În interiorul ganglionilor au loc procese importante ale imunității, deoarece aici se găsesc anumite tipuri de celule ale sistemului imunitar, în special limfocite ce produc anticorpi și macrofage ce distrug germenii care au pătruns în organism.
Adenopatia - mărirea în volum al unui ganglion limfatic
În corp se găsesc în jur de 600 de ganglioni limfatici, unii așezați profund, în jurul unor organe sau vase de sânge, alții plasați superficial, imediat sub piele. În mod normal, nici măcar cei superficiali nu sunt vizibili sau palpabili, lucru care se întâmplă doar când ganglionii sunt umflați și măriți de volum datorită unei afecțiuni.

Ganglionii superficiali sunt concentrați în anumite zone ale organismului: la nivelul capului și gâtului (în jurul pavilionului urechii, sub mandibulă, laterocervicali, supraclaviculari etc), în axile, în regiunea inghinală. Sunt uniți între ei printr-o rețea de vase limfatice și au drept scop filtrarea sângelui și supravegherea imunologică a regiunilor respective.

Cauzele adenopatiei
Mărirea de volum al unui ganglion poartă numele de adenopatie. În afară de creșterea dimensiunilor, într-o adenopatie pot fi modificate și alte caracteristici ale nodulilor limfatici, precum consistența, forma, mobilitatea etc, în dependență de afecțiunea care a produs-o. Sunt numeroase cauze pentru care un ganglion se poate mări. În general, nodulii limfatici cresc în volum atunci când se activează în urma unei infecții, inflamații sau în cancer.

Infecțiile reprezintă cea mai frecventă cauză de adenopatie. Ele pot fi virale, bacteriene, fungice sau parazitare. Cele mai întâlnite afecțiuni infecțioase ce asociază adenopatie sunt infecțiile faringiene streptococice, oreionul, rujeola, otitele, abcesele dentare, mononucleoza, plăgile infectate. Alte infecții ce provoacă adenopatie sunt tuberculoza, unele boli cu transmitere sexuală (sifilisul), toxoplasmoza etc.

Anumite boli cu substrat imunologic pot fi cauze de adenopatie. Se întâmplă în lupus, artrita reumatoidă, SIDA, sensibilitate la anumite medicamente.

Multe tipuri de cancer pot produce adenopatii. Pot fi cancere care își au originea în ganglionii limfatici sau în celulele sangvine, precum limfoamele, leucemiile sau cancere ale unor organe care dau metastaze responsabile de mărirea ganglionilor regionali. De exemplu, cancerul de sân poate produce adenopatie axilară atunci când apar metastazele, iar cancerul pulmonar poate metastaza în ganglionii din jurul claviculei.

Cum se recunoaște o adenopatie
Simptomele adenopatiilor sunt variate. O persoană poate fi complet asimptomatică, situație în care doar un examen clinic efectuat de medic poate identifica ganglionii afectați. Uneori, ganglionii pot fi foarte dureroși, de dimensiuni foarte mari și ușor palpabili.

Importante în stabilirea cauzei adenopatiei sunt celelalte semne și simptome cu care boala de bază evoluează. De exemplu, febra, transpirațiile nocturne, pierderea în greutate su semnele locale de infecție pot fi relevante în stabilirea cauzei adenopatiei.

Alături de semnele clinice, medicul poate indica anumite analize sau explorări imagistice pentru a pune diagnosticul. Aceste analize pot fi teste de sânge, radiografii, CT, puncția unui ganglion sau biopsia ganglionară. Uneori nu se poate preciza cauza adenopatiei.

Tratamentul
Tratamentul adenopatiei constă în tratarea bolii de bază, care este, de altfel, cauza măririi în volum a ganglionilor. Infecțiile sunt tratate cu antibiotice, antiinflamatoare, antipiretice. Maladiile imunologice au terapii specifice, iar tratamentul cancerului va implica rezecție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, în dependență de tipul neoplaziei.

De obicei, adenopatia se remite după vindecarea bolii de bază. Cum cea mai frecventă cauză de adenopatie este infecția, odată cu tratarea sa ar trebui să dispară și nodulii limfatici. Este recomandat să consulți medicul dacă adenopatia se instalează fără o cauză aparentă, continuă să se mărească, este însoțită de pierdere în greutate și febră, ganglionii sunt tari și imobili, sunt dureroși, iar tegumentul din zona respectivă este roșu.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment