Zona zoster reprezintă o afecțiune gravă, care se manifestă prin apariția unor leziuni de piele. Boala apare în condițiile în care imunitatea organismului scade din diverse motive - vârste mai înaintate, stres intens, sau diverse maladii (neoplazii, infecția HIV, transplantări). Specialiștii ne spun care sunt complicațiile pe care le are această maladie și cum se tratează.
Zona zoster, aparitia unor leziuni de piele
Zona zoster este o afecțiune determinată de virusul varicelo-zosterian. Majoritatea dintre noi am contactat această infecție în copilărie, virusul determinând la această categorie de vârstă varicela (vărsatul de vânt).

După vindecarea varicelei, virusul rămâne în stare latentă în ganglionii nervoși senzitivi pentru tot restul vieții și se poate reactiva după zeci de ani, determinând apariția herpesului zoster. Această boală este relativ comună, frecvența fiind de 3 - 4 cazuri / 1000 locuitori / an și riscul de apariție este din ce în ce mai mare pe măsura înaintării în vârstă.

Durerea este cel mai important simptom ce precede, însoțește și poate chiar persistă mult timp după dispariția leziunilor cutanate, fiind vorba în acest caz de o complicație redutabilă a herpesului zoster, nevralgia postherpetică. Intensitatea durerii este variabilă, de multe ori aceasta poate fi însă foarte intensă și rezistentă la medicamentele antidurere obișnuite.

Herpesul zoster oftalmic se întâlnește în 15% din cazuri și asociază leziuni pe pielea feței (frunte) cu afectare oculară care fără tratament antiviral adecvat poate duce la complicații importante, de la scăderea vederii până la orbire.

Tratamentul acestei afecțiuni se face cu medicamente antivirale administrate pe cale generală, ce grăbesc procesul de vindecare a pielii, scad intensitatea erupției și chiar a durerii asociate. Acest tratament trebuie început în primele zile de evoluție a bolii. Pielea va beneficia și de îngrijire locală care să prevină suprainfecția veziculelor și să calmeze senzația de durere. Durerea necesită însă și tratament pe cale generală cu antiinflamatoare sau, frecvent, cu alte tipuri de medicamente mai speciale.

Simptomele sunt de tip înțepături sau durere localizată ce apare la nivelul unei anumite zone (coaste, cap, gât sau membre) și poate fi confundată cu o migrenă, junghi intercostal, colică biliară, renală sau alt tip de durere. Diagnosticul este evident după apariția leziunilor cutanate sub formă de plăci/pete roșii care în timp se acoperă de cruste și se vor vindeca în circa 2 săptămâni, în maximum o lună pielea revenind la normal.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment