Candidoza vulvo-vaginala reprezintă o infecție provocată de o ciupercă denumită Candida albicans. În mod obișnuit, această ciuperca face parte, în cantități mici, din flora intestinală sau vagin. Pe parcursul vieții, 3 din 4 femei vor suferi de candidoza.
Candidoza vulvo-vaginala - simptome, diagnostic, tratament
Cauzele
Alături de o serie de bacterii, ciuperca Candida albicans este prezentă în mod normal în gură, intestine sau vagin fără a afecta sănătatea. Echilibrul acestei flore este însă perturbat în urma administrării de antibiotic cu spectru larg, dar și de fluctuații ale valorilor hormonale, de exemplu.

Simptome
Cele mai comune simptome ale infecțiilor vaginale sunt:
- Creșterea secrețiilor vaginale și modificarea culorii acestora (verzui, galbene, cenușii)
- Miros neplăcut și mâncărime
- Inflamarea vulvei, dureri
- Senzație de disconfort (usturime) la urinare
- Durere sau sângerare în timpul actului sexual

Analize medicale de laborator
Ciuperca poate fi evidențiată printr-un examen microscopic al secreției vaginale. Se mai poate face, de asemenea, cultură, care este mai sensibilă în stabilirea diagnosticului. În general, ph-ul secrețiilor vaginale este acid, fără a prezenta un miros anume.

Diagnosticul
Este foarte important ca fiecare femeie sa meargă la un consult de specialitate în cazul în care apar simptomele descrise mai sus. Amânarea unui diagnostic precis poate duce la apariția complicațiilor sau la întârzierea eficacității tratamentului prescris.

Tratamentul
Tratamentul constă în folosirea medicamentelor antifungice, care sunt recomandate de medicul specialist. Dacă simptomele devin severe, tratamentul va fi administrat pe o perioada mai îndelungată. Dintre medicamentele recomandate se numără ovulele, care se introduc în vagin, cremă și comprimatele antifungice, care înlocuiesc cremele și ovulele.

Complicații
Principalele complicații ale candidozei vulvo-vaginale sunt recurenta candidozei, depresia și problemele sexuale, probleme ale organului genital al partenerului.

O infecție vaginală nu este considerată o boala cu transmitere sexuală, deși ciuperca Candida albicans se poate transmite prin contact oral și genital.

Recomandări
Dacă o femeie are infecție cu Candida albicans, partenerul sau poate dezvolta dermatita candidozică a penisului.

Tratamentul pentru candidoza vulvo-vaginala este, in cele mai multe dintre cazuri, eficient, cu excepția cazurilor când apar infecții fungice recurente. Într-un asemenea caz, tratamentul este de lunga durata și este urmat, obligatoriu, de un tratament de întreținere. Pe perioada tratamentului, contactul sexual va fi protejat. Se poate relua contactul neprotejat numai după ce amândoi partenerii au refăcut testele care au ieșit negative.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment