Glandele Bartholin se află în partea inferioară a vulvei, de o parte și de alta a deschiderii vaginului, si sunt de mărimea a două boabe de mazăre. În mod normal, acestea nu se pot simți sau vedea. Rolul lor este de a secreta un lichid, o mica cantitate, ce lubrifiază vaginul. Când canalele (ductele) care conduc acest lichid se blochează, se acumulează fluidul in glande si apare ceea ce numim chistul glandelor Bartholin.
Chisturile Bartholin. Cauze. Investigații. Diagnostic
Cauzele apariției
Orificiul ductului exterior este foarte mic si din acest motiv se poate bloca foarte ușor, ducând la apariția chistului Bartholin. Blocajul poate fi generat fie de o infecție genitală, de o inflamație sau de mucusul îngroșat. Stimularea sexuală declanșează o cantitate mai mare de fluid, ceea ce produce creșterea chistului.

Simptomele
Existenta unui chist Bartholin neinfectat nu este deranjantă. Nu este dureros. Se poate observa o ușoară roșeață sau umflătură in zona vulvei. Dacă se infectează, se formează abcese care pot crește in dimensiune și devin dureroase. Prezența unui abces afectează activitățile de zi cu zi cum sunt mersul, statul pe scaun, raporturi sexuale. Unele abcese se pot deschide singure si se pot vindeca de la sine in 2-4 zile.

Investigații radioimagistice si de laborator
Formarea chistului Bartholin poate fi descoperită in cadrul unui examen ginecologic. În cazul unui chist infectat, daca se asociază cu febra, prezența la medicul specialist este imediat necesară.

În timpul consultului, medicul va lua o probă de secreție vaginală, abcesul fiind o suprainfecție bacteriană fie cu E.Coli, Chlamydia sau Gonoree. Pentru femeile care au împlinit vârsta de 40 de ani, se recomandă si prelevarea unei biopsii locale pentru excluderea unei forme de cancer genital.

Diagnostic
Acesta se pune in urma unui examen fizic efectuat de medicul ginecolog. Un chist Bartholin se poate infecta și formează abcesul glandei. La examinare, acesta apare ca o formațiune moale, înconjurată de eritem și edem. Când este situat aproape de suprafață, abcesul se poate sparge si se drenează singur, fără a mai fi nevoie de alte intervenții.

Tratament
În cazul unui chist neinfectat, in timpul unor bai calde, orificiul de ieșire se va dilata si conținutul se elimina foarte ușor. Daca chistul creste in dimensiune, controlul la medic este imediat necesar.

Un abces de dimensiuni mari poate fi rezolvat chirurgical. Fie prin drenarea simpla a abcesului, sub anestezie locala, fie prin marsupializare (similara cu drenajul, doar ca se aplica cusături pe fiecare parte a inciziei pentru a crea o deschidere permanenta, nu mai mare de 5 mm), sub anestezie generala. De asemenea, medicul specialist poate recomanda tratamentul cu antibiotice pentru distrugerea bacteriilor care cauzează infecția.

Evoluție, Complicații, Profilaxie
Un chist Bartholin se poate drena de la sine, iar eventualul disconfort poate fi micșorat prin băi călduțe de șezut si analgezice obișnuite. Daca simptomele se înrăutățesc și sunt însoțite de febră, frisoane, inflamație bruscă, dureri, este necesar consultul de specialitate. Infectarea chisturilor Bartholin este uneori determinata de BTS (boli cu transmitere sexuala). Pentru a scădea riscul infectării, este recomandată folosirea prezervativului in timpul actului sexual.

Recomandări
Pentru a reduce riscul unei noi infectări, nu este recomandat să întrețineți raporturi sexuale până când zona nu este complet vindecată. În mod special, pentru femeile aflate la menopauză, orice modificare in zona vulvo-vaginală trebuie semnalată medicului. Se va face o biopsie din zona cu leziune pentru a înlătura orice suspiciune de cancer, diagnosticul rapid si tratamentul corespunzător crescând șansele de vindecare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment