Date importante
Este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă). Deşi pregătirea hranei în cantităţi mari de apă poate avea ca rezultat pierderea vitaminei din alimentaţie, acţiunea temperaturii şi luminii nu o afectează.
Vitamina PP (acidul nicotinic)
Surse alimentare
Laptele, carnea, carnea de pasăre de curte, peştele, ouăle, brânza, boabele uscate, seminţele de susan şi floarea-soarelui, grâul integral şi drojdia de bere.

Funcţiile în organism
Acidul nicotinic acţionează, în calitate de coenzimă necesară în metabolismul proteinei, la sinteza materialului genetic, a acizilor graşi şi colesterolului, la producerea energiei şi este necesar pentru funcţionarea normală a sistemului nervos.

Interacţiuni
Organismul poate transforma triptofan alimentar în acid nicotinic, astfel încât din 60 mg de triptofan se obţine 1 mg de acid nicotinic. Cantitatea de triptofan necesară pentru obţinerea unui mg de acid nicotinic a fost numită de cercetătorii dieteticieni „echivalent niacinic". O astfel de transformare a alimentelor bogate în triptofan permite creşterea cantităţii de acid nicotinic, chiar şi în condiţiile în care el lipseşte din alimentaţie.

Mod de administrare
Conform normelor alimentare recomandate, norma acidului nicotinic pentru copiii mai mari de şase luni şi pentru maturii de ambele sexe este de 6,6 mg la 1000 de calorii. Pentru tratarea avitaminozei şi asigurarea reducerii nivelului de colesterol, medicii recomandă doze de aproximativ 250 mg de două sau trei ori pe zi.

Simptomele suficienţei
Pierderea poftei de mâncare, oboseala, slăbiciunea, pirozisul depresia şi iritabilitatea. Simptomele clasice ale deficitului includ şi dermatita descuamativă de culoare roşie pronunţată, care se manifestă îndeosebi pe faţă, pe gât, pe mâini (dar este prezentă pe orice sector al pielii accesibil luminii solare), diareea, sensibilitatea la durere a cavităţii bucale şi esofagului, simptome psihice, ca depresia, dezorientarea, delirul, chiar şi halucinaţiile, şi pot duce până la deces. Starea clasică a insuficienţei (avitaminozei) poartă denumirea de pelagră.

Simptomele supradozării
Înroşirea pielii şi pruritul, îndeosebi pe faţă şi pe partea superioară a corpului, ritm cardiac anormal şi dereglarea tractului gastrointestinal.

Securitatea utilizării
Acidul nicotinic poate provoca înroşirea pielii, spre deosebire de nicotinamidă. Fiţi atenţi însă, căci nicotinamida, oricât ar fi de paradoxal, uneori provoacă depresie şi oboseală.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment