Cum se păstrează
Întâi, separaţi fructele mucegăite, sau lovite, ca să nu le afecteze pe celelalte. Apoi, puneţi căpşunele într-un recipient de plastic, sau porţelan, cu capac, aşezate în straturi şi separate de şervete de hârtie. Acesta este cel mai bun mod de a păstra căpşunele proaspete (maxim 3 zile).
capsune
Pentru congelare, este bine să aşezaţi căpşunele ordonat, în şiruri, în pungi sau tăviţe, fără să le puneţi una peste alta, ca să-şi păstreze forma.  Căpşunele se spală doar înainte de a fi consumate şi înainte de a li se scoate codiţele (altfel se umflă de la apă). Dacă aţi rămas cu nişte căpşune puţin trecute, dar nu încă stricate, le puteţi folosi la gem, spumă de căpşuni, sau le puteţi congela într-o pungă, pentru a le folosi mai târziu în scop cosmetic.

Beneficii pentru sănătate
Căpşunele sunt sărace în calorii şi bogate în vitamine: 100g de căpşune au 32 de calorii şi vă asigură aproape 100% din necesarul zilnic de vitamina C.  Flavonoizii conţinuţi de aceste fructe ajută la reducerea colesterolului şi la menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Pigmenţii care le dau culoarea roşie sunt antioxidanţi puternici - elemente care luptă împotriva radicalilor liberi (responsabili de deteriorarea celulelor).

Ce mai conţin: potasiu, vitamina K, vitamina B5, vitamina B6, acid folic, riboflavină (vitamina B2), magneziu.  Consumul de căpşune vă menţine silueta, vitalitatea şi tinereţea. Profitaţi de sezon, consumaţi cât mai multe şi puneţi la congelat şi pentru iarnă.  Din păcate, una din proteinele responsabile de frumoasa culoare roşie a căpşunei este, în acelaşi timp, responsabilă şi de provocarea alergiei la acest fruct.

Alergia se manifestă în mai multe moduri, mai mult sau mai puţin grave, de la individ la individ: umflarea gurii şi a gâtului, vomă, febră, urticarie, crampe, diaree, dificultăţi respiratorii, strănuturi.

Dacă aveţi alergie la căpşunele roşii, puteţi consuma căpşune albe, dacă le găsiţi în comerţ. Acestea nu produc alergii şi, chiar dacă, de obicei, nu sunt la fel de parfumate precum cele roşii, au o aromă delicată şi o consistenţă plăcută.

Uz cosmetic
Căpşunele sunt foarte utile la curăţarea şi albirea dinţilor. Striviţi un fruct proaspăt pe periuţa de dinţi şi periaţi, fără să clătiţi timp de 5 minute. Apoi clătiţi şi periaţi cu un strop de bicarbonat de sodiu. Din câteva căpşune strivite, puteţi improviza rapid o mască de faţă, care albeşte şi vitaminizează pielea. Ajută şi la atenuarea arsurilor produse de expunerea îndelungată la soare.

În bucătărie
Căpşunele colorează şi parfumează o mulţime de deserturi şi oferă multe posibilităţi de a prepara ceva rapid, gustos şi aspectuos. De exemplu, un platou cu căpşune trase în ciocolată este o improvizaţie de mare efect, în caz că vă vin musafiri pe nepregătite.  Dacă timpul vă permite, faceţi conserve acasă, sunt mult mai sănătoase. Dulceţuri, gemuri, siropuri... de calorii tot nu scăpaţi, dar, cel puţin, vă protejaţi de E-uri.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment