Ciocolata, aliment criticat de unii nutriţionişti, exclus din alimentaţie de cei predispuşi la obezitate, interzis pentru diabetici are şi o altă faţă - cea de medicament. Totul constă în cantitatea şi periodicitatea în care aceasta este consumată.
Putina ciocolata face bine la sanatate
În urmă cu 200 de ani, ciocolata se vindea la farmacie. Bizar? Aşa s-ar spune la prima vedere! Dar vechii "poticăraşi" ştiau ce fac. Cercetătorii de azi descoperă cu mirare că, bine dozată, ciocolata este un veritabil medicament.

Să luăm câte o bucăţică pentru:
inimă...
Cercetătorii americani au descoperit că parfumata cacao regularizează nivelul colesterolului. Anumite substanţe conţinute în ea înlătură blocajele sistemului circulator.

suflet...
În clipele când ciocolata se topeşte în gură, organismul eliberează hormonii fericirii absolute, exact ca atunci când suntem îndrăgostiţi.

capilare...
Flavonoidele conţinute în ciocolată (un fel de maestre de gimnastică aerobică) au grijă ca
vasele capilare să rămână elastice şi să ajute sângele să treacă prin cele mai înguste strâmtori din corp (mai ceva ca tunelul prin care noi nu reuşim să ne strecurăm).

oase...
În 100 g de ciocolată se află 280 mg de fosfor, o substanţă care face să ne scapere creierii, iar în combinaţie cu calciul reprezintă baza sistemului osos. De unde rezultă că adulţii trebuie să asimileze 800 mg de fosfor pe zi.

prevenirea cancerului...
În ciocolata amară se află o întreagă armată de catechine. Întăreşte sistemul imunitar, luptă vitejeşte cu radicalii liberi din sânge, combate cancerul şi împiedică formarea tumorilor. La aceste concluzii au ajuns medicii olandezi, care împreună cu colegii americani afirmă că cine mănâncă o tabletă (mică) de ciocolată pe zi, trăieşte mai liniştit şi mai mult.

Întrebare: în zilele de sărbătoare, când plouă cu ciocolată, o dăm cadou mai departe sau ne înfruptăm? Răspunsul nu e prea vesel: doza maximă sunt 2-3 bucăţele (tablete mici). Ca orice medicament, şi ciocolata-n exces devine otravă. (După Timpul)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment