Fructele de chimen (Carum carvi), bogate în ulei volatil, ulei gras şi proteine au întrebuinţări multiple, atît în fitoterapie, cît şi în alimentaţia omului. Fitoterapia recomandă remediile din chimen în fluidizarea secreţiilor bronhice şi calmarea colicilor intestinali.

Pulberea de fructe, aproximativ 1 g, se amestecă în puţină miere de albine şi se consumă de 3 ori/zi, după masă. De asemenea, infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv în cazul lipsei poftei de mîncare sau în calmarea colicilor la bebeluşi.

Se face infuzie din 5 g de fructe mărunţite la 1/2 l de apă şi se consumă cîte 1/2 de cană la fiecare masă, ca stimulent digestiv. Ceaiul pentru combaterea colicilor se face din cîteva fructe mărunţite peste care se adaugă apă fiartă; se infuzează timp de 3-5 minute, se strecoară şi se dă cu linguriţa sau în biberon pentru colicile bebeluşilor.

Infuzia preparată dintr‑o linguriţă şi jumătate de fructe la o ceaşcă de apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac (carminativ) la cei care suferă de balonări, măreşte cantitatea de lapte femeilor care alăptează, reglează funcţiile stomacului, combate inflamaţiile intestinale şi măreşte diureza.
Dacă asociem, în părţi egale, fructe de chimen, de fenicul şi coriandru, atunci ceaiul are un bun efect carminativ.

Tinctură de chimen negru
Chimenul negru (Nigella sativa) este un condiment foarte apreciat în alimente. În scop terapeutic, se foloseşte fie uleiul esenţial al acestei plante, fie tinctura. Fitoterapia recomandă chimenul negru pentru calităţile sale de intensificare a metabolismului şi de reglare a apetitului, dar s-a demonstrat că administrarea acestei plante este eficientă şi în prevenirea răcelilor, acţiunea sa fiind de întărire a imunităţii.

Se iau 50 de picături de tinctură în 1/2 de pahar cu apă sau ceai călduţ de sunătoare sau de talpa gîştei, de 4-6 ori/zi. Aroma este plăcută, înviorînd şi eliminînd oboseala de moment. Cura durează minimum 12 zile, putînd fi făcută o dată pe lună.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment