Mereu proaspete, viu colorate şi din ce în ce mai mari. Aşa arată fructele şi legumele pe care le cumpărăm în fiecare zi. Ceea ce nu ştim este că majoritatea fructelor şi legumelor din import sunt iradiate şi, în timp, pot provoca boli grave.

Producătorii şi importatorii spun că peste trei sferturi dintre fructele şi legumele de pe piaţă românească sunt importate, iar 99% sunt iradiate prin ionizare. Specialiştii Uniunii Europene consideră că procedeul nu este periculos, pentru că ajută la păstrarea prospeţimii şi elimină microrganismele. În schimb, specialiştii români atrag atenţia că, prin iradiere, fructele şi legumele îşi pierd calităţile şi chiar pot deveni nocive.

Iradiaţiile ionizante practic omoară legumele şi fructele. În acest moment ele se aseamănă mai mult cu o conservă decât cu o legumă şi fructe proaspete (...) Generează şi încurajează apariţia hipertensiunii, a bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare, deasemenea a bolilor neurodegenerative aşa cum sunt alzheimerul şi parkinsonul şi de asemena a cancerului.

Cumpărătorii simt şi ei diferenţa dinte fructele importate şi cele autohtone. De la tarabă, lucrurile se văd însă invers. Comercianţii susţin că majoritatea clienţilor preferă fructele şi legumele importate.

Legea prevede că alimentele iradiate ar trebui inscripţionate corespunzător pentru a-l informa pe consumator. Doar în principiu, pentru că pe rafturi nu veţi vedea vreo legumă sau fructă despre care să ştim că a fost iradiată.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment