Cartofii sunt o rezervă extraordinară de substanţe nutritive, reprezentând de generaţii întregi hrana de bază a muncitorilor irlandezi din agricultură. Cartofii oferă fibre, complexul de vitamine B, minerale folositoare şi suficientă vitamina C încât să prevină apariţia scorbutului, chiar şi atunci când sunt consumaţi fierţi sau la cuptor. Cartofii preparaţi la cuptor sunt superiori pe plan nutriţional, deoarece multe minerale importante, cum ar fi potasiul, se găsesc în coajă.
Cartofii, bogate in fibre si vitamina C
Ani întregi, doctorii au eliminat cartofii din meniul celor care doresc să piardă în greutate, însă, contrar opiniei generale, în realitate aceste legume sunt chiar utile într-un regim de slăbit. Nu vă miraţi, felul în care îi preparaţi este foarte important.

Dacă îi rumeniţi pe fundul oalei alături de came, adăugaţi 5 g de grăsime la 100 g de cartofi; cartofii prăjiţi pregătiţi acasă au 15 g de grăsime la 100 g. Chipsurile conţin aproape 36 g de grăsime / 100g (circa 26 g în cazul variantelor cu un conţinut scăzut de grăsimi). Comparaţi cu cele 0,1 g de grăsimi din 100 g de cartofi fierţi sau copţi, care sunt la fel de delicioşi.

Deşi valoarea lor nutritivă depinde de soiul şi tipul de pământ în care sunt cultivaţi, cartofii reprezintă de fapt un rezervor de energie şi proteine mai bun decât aproape oricare altă legumă.

Când cartoful este gătit, amidonul din acesta se digeră foarte uşor, astfel că poate fi consumat şi de invalizi, de persoanele cu afecţiuni digestive şi folosit ca aliment de înţărcare pentru bebeluşi. Valoarea biologică a proteinei cartofului este aproape la fel de mare ca cea a boabelor de soia, facându-l ideal pentru copii, invalizi şi vegetarieni. De asemenea, oferă mai bine de jumătate din necesarul zilnic recomandat de vitamina C în Marea Britanie.

Ştiaţi că...
  • Cartofii maturi - Energie / 100g - 75kcal;
  • Chipsurile - Energie / 100g 239kcal;
  • Sunt bogate în fibre şi vitamina C;
  • Cartoful este benefic în caz de afecţiuni digestive, oboseală cronică şi anemie;
  • Se recomandă să se consume cu coajă, la abur sau fierţi în puţină apă;
  • Cartofii învechiţi care au căpătat o culoare verde şi au înmugurit conţin o toxină denumită solanină, care creează stări neplăcute, iar cantităţile mari pot fi chiar fatale;

Ceaiul din coajă de cartof - care conţine o concentraţie mare de potasiu - este foarte recomandat de medicina tradiţională în caz de hipertensiune arterială.

În întreaga Europă de Nord şi de Est, nutriţioniştii au întrebuinţat sucul de cartofi cruzi ca tratament eficient pentru ulcer şi osteoporoză. Tratamentul este simplu - timp de o lună, se consumă jumătate de pahar de suc de cartofi cruzi de patru ori pe zi. Gustul neplăcut se poate atenua dacă adăugaţi suc de mere şi morcovi sau puţină miere. Sau puteţi să adăugaţi sucul proaspăt în farfuria de supă (nu în supa pe care o preparaţi pe foc).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment