Mango este foarte bogat în substanţe nutritive, un singur fruct oferind cu mult peste necesarul zilnic recomandat de vitamina C, două treimi de vitamina A, circa jumătate de vitamina E, aproape un sfert de fibre, dar şi un conţinut important de potasiu, fier şi acid nicotinic.
Mango, bogat in vitaminele A, C, E si fibre
Este un amestec excelent de antioxidanţi, accesibil într-o formă uşor digerabilă, astfel că mango poate fi inclus în listele de cumpărături ale fiecăruia. Există multe soiuri, însă preferatul meu este mango pitic deosebit de dulce, originar din Pakistan, care are din păcate un sezon foarte scurt.

În India lor nativă, mango fac parte din viaţa de zi cu zi şi sunt consumate tot anul - în anotimpul canicular sub formă de băuturi preparate din pulpă, pentru a asigura fluide organismului, îndeosebi atunci când este stors şi amestecat cu sare, melasă şi chimion pentru a găti panna.

Când mango este ieftin şi se găseşte din plin, folosiţi-l în milkshake-uri, umpluturi de plăcintă şi sosuri sau faceţi gem.

Cel mai simplu mod de a servi mango este să tăiaţi pulpa cât mai aproape de sâmbure. Apoi să tăiaţi cu un cuţit ascuţit interiorul în zigzag. Răsturnaţi întregul segment şi rămâneţi cu mici cuburi de mango ce arată ca un arici, care se pot tăia foarte uşor. Secţiunea din mijloc ce conţine sâmburele poate fi decojită şi consumată direct sau tăiată.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 86kcal;
  • Este bogat în vitaminele A, C, E şi fibre;
  • Sunt bune pentru convalescenţă, afecţiuni cutanate, sistemul imunitar şi în prevenirea cancerului;
  • Se recomandă să se consume proaspete;
  • Mango aparţine aceleiaşi familii din care face parte iedera otrăvitoare, iar coaja sa, mai ales atunci când este copt, poate fi foarte iritantă, provocând reacţii alergice severe.

În medicina ayurvedică, pulpa este întrebuinţată la tratarea hipertensiunii arteriale şi diabetului, crenguţele antiseptice pot înlocui periuţa de dinţi în igiena orală, scoarţa este un tratament pentru diaree, iar sâmburele este transformat într-o pudră utilizată în tratarea afecţiunilor vaginului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment