Ceaiul este cu siguranţă cea mai populară băutură de pe glob. În Vest se bea în general ceai negru, frunza fermentată a plantei de ceai indiene. Ceaiul verde, consumat la scară largă în Japonia şi China, nu este fermentat şi se bea fără lapte sau zahăr. Culoarea dată de acesta lichidului este verde-galben pal.
Ceaiul, cea mai populară băutură
Ceaiul a fost îndelung apreciat pentru beneficiile sale curative. Conţinutul de cafeină este aproape jumătate faţă de cel al cafelei, fiind astfel un stimulent slab, ce ajută la revitalizare.

Ceaiul negru furnizează cantităţi importante de vitamina E şi K şi mici cantităţi de vitamina B. Ceaiul conţine, de asemenea, anumiţi compuşi însemnaţi de fenol, cercetările în Rusia şi Europa de Est arătând că aceştia pot întări pereţii celor mai mici capilare sangvine.

Ceaiul este totodată o sursă importantă de mangan şi fluor, conţinând o substanţă astringentă cunoscută sub denumirea de tanin (totuşi ceaiurile verzi deţin o cantitate mai mică a acestei substanţe decât cele negre).

Taninurile au acţiune antibacteriană şi pot ajuta în tratarea infecţiilor stomacale. Dar cele mai importante descoperiri sunt efectele antioxidante şi anticancerigene ale bioflavonoizilor conţinuţi în ceai.

Există din ce în ce mai multe dovezi că persoanele ce consumă cantităţi considerabile de ceai verde au o incidenţă scăzută în ceea ce priveşte afecţiunile cardiace şi anumite forme de cancer. Acest lucru devine din ce în ce mai adevărat şi pentru ceaiul negru, deşi într-o măsură mai mică.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - infirmă;
  • Este bogat în vitamina E şi K;
  • Este un stimulent uşor pentru cei ce suferă de oboseală şi epuizare;
  • De preferat a se consuma rece cu lapte sau lămâie;
  • Taninurile din ceai pot interacţiona cu asimilarea mineralelor esenţiale, în special fierul, iar persoanele ce beau mult ceai negru riscă dezvoltarea anemiei;
  • Poate fi iritant pentru suferinzii de ulcere stomacale;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment