Specialiștii susțin că nucile conțin acizi grași esențiali omega 3 cu efect cardio-protector. Nucile verzi sunt folosite la pregătirea dulcețurilor și lichiorurilor. Pentru aceasta se folosesc nuci cu sâmburii neformați, cu aspect gelatinos, se curăță de coaja verde până unde începe să se formeze coaja nucii propriu-zise, care este albă și moale.
Nucile, bogate in acizi grasi esentiali omega 3
Grijă mare la coaja nucilor verzi, deoarece aceasta conține niște substanțe toxice – naftachinonele. De aceea, coaja verde trebuie înlăturată obligatoriu.

Nucile verzi cu miezul format sunt mai bune decât cele uscate. Din păcate, de beneficiile lor ne bucurăm doar câteva săptămâni în prag de toamnă, pentru că după aceea se usucă. Nucile crude sunt sursă bună de săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu) și vitamine (B, C, E).

Vitamina C, cunoscută pentru efectul de stimulare a imunității, se găsește doar în nucile verzi. Prin uscare, această vitamină dispare. De asemenea, prin uscare, în nuci scade conținutul de apă și crește concentrația de grăsimi.

În vreme ce nucile verzi au în jur de 19% - 20% apă, nucile uscate – mult mai puțină. Nucile verzi conțin aproximativ 57% grăsimi, nucile uscate au 70% grăsimi. Din cauza cantității mari de grăsimi, nucile uscate sunt mai grele decât cele verzi și se digeră mai greu. Conținutul diferit de grăsimi în nucile verzi și cele uscate face diferență și în privința caloriilor. Astfel, 100 g nuci verzi conțin 580 de calorii, aceeași cantitate de nuci uscate – 690 de calorii.

Dintre grăsimile furnizate de nuci se remarcă în primul rând acizii grași esențiali omega 3 cu lanț scurt (acidul alfalinolenic). Acești acizi previn bolile cardiovasculare, îmbătrânirea precoce, degradarea fizica și intelectuală, diabetul, cancerul. Acizii grași esențiali omega 3 nu pot fi sintetizați în organism, de aceea ei trebuie să pătrundă o dată cu hrana.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment