Pentru a combate obezitatea și cariile dentare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un apel pentru scăderea consumului de zaharuri, inclusiv a celor din băuturile gazoase sau din sosuri precum ketchup-ul, din alimentația copiilor și adulților.
OMS a lansat un apel pentru scăderea consumului de zaharuri
OMS consideră că zaharurile ar trebui să reprezinte doar 10% din aportul energetic, indiferent de vârstă. Acest procent ar fi echivalentul a 50 de grame de zahăr (12 lingurițe) pe zi. O mare parte din zaharurile consumate în prezent sunt „ascunse" în alimente care nu sunt considerate dulciuri.

O lingură de ketchup înseamnă 4 grame de zahăr, iar o doză de băutură gazoasă îndulcită poate conține până la 40 de grame (10 lingurițe). Conform cercetărilor, circa 80% din alimentele vândute în magazine conțin zaharuri „ascunse".

Specialiștii spun că sănătatea oamenilor ar avea de câștigat în cazul în care consumul de zaharuri „ascunse" ar fi sub nivelul de 5%. În acest sens, OMS solicită o mai bună etichetare a alimentelor, care să arate conținutul de zaharuri. În plus, forul internațional a specificat că ar fi de dorit să existe mai puține „campanii publicitare adresate copiilor la produse alimentare sau băuturi nealcoolice cu conținut ridicat de zaharuri ascunse".

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment