Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune cronică, a cărei conduită terapeutică implică, pe lângă tratamentul medicamentos, o ajustare a stilului de viață.
Alimentația persoanelor cu hipertensiune
Mai puțină sare
Se cunoaște că bolnavul cu hipertensiune arterială are prescris un anumit regim alimentar, care este foarte important, de vreme ce uneori simpla lui respectare scade valorile tensiunii. El pornește de la anumite principii, fiind adaptat însă în detaliu pacientului respectiv. Se știe, de exemplu, că aportul de sodiu trebuie redus în hipertensiunea arterială.

În general, se recomandă un regim cu 3 - 4 grame de sare pe zi, chiar mai puțin în cazurile severe. Nu trebuie să ne abatem de la acest principiu. Deoarece practic fiecare aliment are o anumită cantitate de sare, bolnavul nu trebuie să mai adauge sare când prepară alimentele sau când mănâncă și trebuie să evite alimentele cu un conținut mare de sodiu. El trebuie să consume pâine hiposodată, să citească pe etichetă conținutul în sare al alimentelor și să le aleagă ținând seama de acest criteriu, evitând anumite produse - mezeluri, afumături, carnați, pește congelat sau conservat, murături, măsline, unele conserve de legume, alune, chip-suri, covrigei, pop-corn, brânză telemea sau de burduf.

Există un număr mare de produse pe care le putem găsi și la care trebuie să fim atenți. Pentru a asezona mâncarea, mai mult decât oricând se recomandă folosirea condimentelor: usturoi, piper, enibahar, curry, oregano, cimbru, busuioc, rozmarin, suc de lămâie sau oțet.

Nu trebuie uitat faptul că apa minerală conține și ea în anumite cantități sodiu, așa că trebuie aleasă cu atenție și consumată cu moderație, fără a se substitui apei naturale. În hipertensiunea arterială există un echilibru electrolitic ce trebuie păstrat, astfel că pe lângă scăderea aportului de sodiu se recomandă concomitent un aport crescut de potasiu și calciu, administrate din surse naturale, fără a fi necesare suplimentele. Astfel, potasiul se găsește în cantități mari în carne, pește, fructe și legume proaspete, iar calciul se găsește din abundență în pește, produse lactate sau produse din soia.

Proteine
Din meniu nu pot lipsi bineînțeles proteinele, dar este bine să alegem niște proteine de calitate, cu un conținut scăzut în grăsimi. Sunt preferate peștele și carnea de pui (fără piele), carnea de vită este consumată cu moderație, iar cea de porc, numai slabă, în cantități mici și mai ales din surse controlate pentru a evita trichineloza. Mai trebuiesc limitate mezelurile, tocăturile și afumăturile.

În general nu trebuie să se depășească în total 150 - 200 grame de carne zilnic. Carnea trebuie pregătită la cuptor, la grătar sau înăbușită, în nici un caz prăjită. Se respectă orarul meselor, fără a consuma cantități mari de alimente noaptea. Alte surse bune de proteine, pe care nu trebuie să le excludem din meniul nostru, sunt lactatele (ținând cont și de conținutul lor de sare și grăsimi), ouăle, leguminoasele, soia (brânza tofu și laptele de soia sunt gustoase, sănătoase și hrănitoare).

Fără exces de grăsimi
Excesul de grăsimi este o altă problemă cu care se confruntă unii pacienți. Bolnavul hipertensiv trebuie să limiteze aportul de grăsimi, în special saturate, care cresc nivelul colesterolului și favorizează ateroscleroza, îngustând și mai mult pereții vaselor. Chiar și abuzurile ocazionale nu sunt lipsite de consecințe și de aceea trebuie evitate. În afară de carnea grasă, trebuie evitate sosurile, prăjiturile, înghețatele, maionezele, untul, smântâna, produsele din lapte integral, cașcavalul sau brânza grasă, produsele de patiserie.

Modul de preparare a bucatelor
Modul de preparare a alimentelor este de asemenea important. Prăjirea trebuie exclusă, iar supele, sosurile, fripturile, mâncărurile gătite trebuie lăsate să se răcească, ținute în frigider până când grăsimea se solidifică la suprafața lor și apoi înlăturată. Nu trebuie să uităm că grăsimile au un aport caloric mare, predispunând la îngrășare, iar kilogramele acumulate sunt greu de înlăturat, ele constituind un factor agravant al hipertensiunii.

Afecțiuni suplimentare
Dacă aveți o patologie medicală asociată, urmați tratamentul și celelalte indicații terapeutice impuse de afecțiunea respectivă. Chiar mici și vremelnice abateri de la regim și tratament pot avea efecte devastatoare, fie agravând complicațiile cronice ale hipertensiunii, fie precipitând unele acute - insuficiența cardiacă, hemoragia cerebrală sau infarctul miocardic.

Recomandări
Încercați să vă mențineți calmul, să vă programați activitățile, astfel încât să vă respectați perioadele de odihnă. Chiar dacă aveți mai mult de muncă, nu uitați să vă relaxați și să petreceți cel puțin o jumătate de oră - o oră zilnic făcând exerciții în aer liber.

Hipertensiunea este deseori asociată cu diabetul, de aceea și aportul de dulciuri trebuie bine controlat, mai ales că acestea conțin de obicei multe grăsimi. Dulciurile concentrate trebuie evitate și este bine pe cât posibil să le înlocuiți cu fructe proaspete, bogate în minerale, vitamine și fibre.

Consumul de alcool
O altă problemă care poate scăpa de sub control este consumul de alcool. Pe lângă efectul direct de creștere a tensiunii arteriale, alcoolul afectează pereții vaselor și are un efect toxic asupra altor organe. Alcoolul presupune și un aport însemnat de glucide, așa că trebuie consumat cu moderație.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment