Curmalele se cultivă de mai bine de cinci mii de ani în întregul Orient Mijlociu şi reprezintă o sursă de hrană deosebit de importantă în această regiune a lumii. Ele pot fi întrebuinţate ca înlocuitor al zahărului sau chiar la prepararea băuturilor alcoolice fermentate. Curmalele uscate se pot măcina şi folosi ca făină.
Curmalele, bogate in fier și potasiu
Curmalele proaspete au mult mai puţine calorii decât cele uscate; de asemenea, ele conţin cantităţi mici de vitamina C, care lipsesc din cele uscate. Mineralele sunt cele care atrag atenţia, mai ales datorită conţinutului lor de fier, care pare să fie puţin apreciat în afara Orientului.

Doar unul sau două soiuri de curmale au o concentraţie modestă de fier, restul au un conţinut mult mai mare. Acest lucru, împreună cu energia uşor de asimilat, le fac un aliment ideal pentru cei care suferă de anemie şi afecţiuni care produc oboseală cronică. Toate curmalele sunt o sursă importantă de fibre şi foarte bogate în potasiu. Deşi conţin doar în cantităţi mici vitamina B, ele oferă în schimb cantităţi suficiente de acid folic.

Arabii consumă de obicei curmale uscate cu ceai sau cafea, dar le combină şi cu zer sau iaurt gros, realizând un preparat cu o excelentă valoare nutritivă. Un desert din curmale uscate, presărate cu seminţe de susan, asigură acizi graşi polinesaturaţi şi proteine, o gustare delicioasă la orice oră.

Ştiaţi că...
  • Curmalele proaspete - Energie / 100g - 96kcal;
  • Curmalele uscate - Energie / 100g - 248kcal;
  • Sunt bogate în fier şi potasiu;
  • Sunt excelente în caz de anemie, sindroame postvirale şi de oboseală cronică;
  • Sunt benefice în caz de constipaţie;
  • Se recomandă să se consume ca snack sau înaintea mesei;

Suferiţi de plictiseală în viaţa amoroasă? În tot Orientul Mijlociu, curmalele sunt considerate un stimulent sexual foarte eficient.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment