Portocala e apreciată pentru calităţile curative încă din secolul al  Xlll-lea, când medicii o recomandau pentru aproape orice neregulă a organismului. Portocala nu trebuie ignorată pentru că fortifică organismul, stimulează imunitatea naturală şi e un remediu eficient în bolile infecţioase.

Fructul e un depozit natural de săruri minerale, în special calciu, utilizat integral în procesele metabolice datorită prezenţei fosforului. De aceea portocalele sunt recomandate în special copiilor în creştere, anemicilor, convalescenţilor şi bolnavilor cu stări febrile.
Portocala - un stimulent natural al imunitatii
O portocală de dimensiuni medii conţine aproximativ 50 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă aproximativ două treimi din necesarul zilnic. Vitamina C ajută la vindecarea plăgilor şi creşte rezistenţa organismului la îmbolnăvire.

Pe de altă parte studiile arată că pectina prezentă în portocale poate ajuta la scăderea poftei de mâncare. Astfel, portocalele sunt un aliment recomandat în regimurile de slăbire. Ajută la activarea procesului de detoxifiere a organismului. Coaja conţine antioxidanţi care uşurează transportul oxigenului la organele vitale şi protejează pielea de radicalii liberi care accelerează îmbătrânirea.

Sunt foarte utilizate în cosmetică, deoarece previn apariţia ridurilor, în dermatoze şi eczeme, deoarece conţin multă apă, 87,6%, şi calciu 26% , fosfor, fier, carbohidrati, minerale şi vitaminele B şi C2. Sucul de portocale, îndulcit cu miere, este forte bun pentru bolile de inimă.

Conţin cantităţi mari de limonoide citrice. Aceşti compuşi chimici asigură protecţie împotriva cancerului de piele, de plămân, de sân, de stomac, de colon sau al gurii şi au rol important în prevenirea acestora. Consumate zilnic, stimulează buna funcţionare a ficatului, rinichilor şi intestinelor.

Portocala trebuie mâncată dimineaţa, pe stomacul gol, înainte de prânz şi de cină.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment