Acumulările de toxine își fac resimțită prezența prin starea de oboseală care ne cuprinde, nervozitate, pierderea atenției și micșorarea capacității de memorare, insomnii sau somnolență, dureri de cap frecvente și diverse alte dereglări ale ritmului normal de viață. Din această cauză, organismul trebuie detoxificat periodic.

Mai jos găsiți o cură de detoxifiere ușoară și foarte benefică pentru organism, care se face doar cu pătrunjel. Pătrunjelul este o plantă foarte bogată în vitamine, de la care se utilizează toate părțile componente, atât frunzele, cât și rădăcina, benefică în bolile renale.
Patrunjelul, util in detoxifierea organismului
Pătrunjelul este bogat în vitamine și minerale, conținând vitaminele A, C, E, complexul vitaminic B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf și iod. În plus, această plantă mai conține și unul din aminoacizii (componente ale proteinelor) cu proprietăți anticanceroase, mai exact histidina.

Care sunt proprietățile terapeutice ale pătrunjelului?
Pătrunjelul este utilizat ca remediu în diferite afecțiuni, cum ar fi:
  • mărirea activității sistemului imun;
  • creșterea tonicității sistemului nervos;
  • crește rezistența la infecții și contribuie la lupta pentru vindecarea infecțiilor deja dezvoltate;
  • reglează ciclul menstrual;
  • neutralizează efectele nocive ale fumatului și consumului excesiv de alcool;
  • este un bun detoxifiant al organismului;

Utilizarea pătrunjelului în cura de detoxificare
Cura de detoxifiere cu pătrunjel nu necesită excluderea altor alimente, decât a celor cu potențial toxic pentru organism, cum ar fi: condimentele, carnea de porc, de oaie, alimentele ce conțin grăsimi complexe, cum ar fi frișca, cremele de prăjituri, mâncărurile prăjite, fumatul și alcoolul trebuie măcar reduse, dacă nu puteți renunța total la ele măcar pe parcursul curei de detoxificare.

Salata de pătrunjel
Se ia o legătură de pătrunjel cu tot cu rădăcini și se toacă după preferințe într-un castronaș. Peste pătrunjelul mărunțit se pune după gust ulei de măsline, zeamă de la o lămâie, câțiva caței de usturoi, semințe de dovleac și de susan. Se amestecă bine și se consumă la masa de prânz în fiecare zi, timp de 1 - 2 săptămâni, având un efect revigorant asupra organismului și fiind un bun tonic hepatic.

Sucul de pătrunjel
O legătură-două de pătrunjel cu tot cu rădăcini se pune la robot sau se mărunțește cu aparatul și se amestecă cu apa în așa mod încât să se obțină un suc mai gros. Pentru un gust mai bun, îl puteți combina cu alte legume și fructe, cum ar fi cu morcovi și mere. Din sucul obținut se bea un pahar înainte de fiecare masă, nu măriți doza căci efectele sale sunt foarte puternice. Sucul dat este foarte bun în detoxifierea organismului și totodată reglează ciclul menstrual, înlătură sindromul premenstrual, restabilește echilibrul sistemului nervos. În plus, acest suc este utilizat cu real succes în cosmetică pentru curățarea tenului și înlăturarea petelor maronii de pe piele sau a pistruilor.

Extractele uleioase sau tincturile de pătrunjel se mai utilizează în combaterea durerilor de dinți când smalțul este sensibil, în cazul colicilor și calculilor de la nivel renal, în afecțiuni ale urechilor, în hipertensiunea arterială. De asemenea, pătrunjelul mai este utilizat în curele de slăbire.

Cura de detoxifiere cu pătrunjel este contraindicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, pentru ele fiind suficient consumul pătrunjelului din preparatele alimentare. Pătrunjelul conține și apiol, o substanță care induce contracții uterine și care pot avea efecte nedorite asupra evoluției sarcinii și care, de asemenea, micșorează cantitatea de lapte secretat de glandele mamare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment