In cazul unor raceli, specialistii recomanda sa acordati o atentie deosebita alimentatiei de zi cu zi. Iata cateva fructe si legume care va pot ajuta sa o scoateti la capat atunci cand va confruntati cu cel mai neplacut simptom al racelii, tusea. Alimentatia este extrem de importanta, iar in cazul in care apare tusea la copii i se va acorda o atentie mult mai mare.

In China se spune ca, daca se consuma foarte multa carne, apare un exces de caldura, asa-numitul foc interior, iar daca alimentatia este bazata pe fructe, legume si soia, se asigura bazele unui organism sanatos.
Fructe si legume pentru a alunga tusea
In medicina traditionala chineza este cunoscut faptul ca pestele, crevetii, crabii si grasimile animale agraveaza anumite boli, putand sa provoace alergii. De aceea si in cazul tusei la copii este indicat sa se evite consumul acestora. Sunt interzise asadar ardeiul iute, piperul, mustarul, usturoiul crud si ceapa cruda. Acestea agraveaza tusea.

In cazul in care copilul tuseste si are si febra, i se administreaza multe lichide, in functie de anotimp: apa fiarta si racita, zeama de orez, ceai racit sau supa de varza si sucuri de fructe, pepene, mandarine. In acelasi timp se administreaza vitamine si saruri anorganice, dar si proteine. Se consuma lapte, oua, legume, verdeturi.

In cazul in care tusea este insotita de sange, se consuma mandarine, capsune, dar bine coapte. Trebuie sa se evite alimentele foarte acre si iuti. Cand tusea este insotita de senzatia de lipsa de aer, se interzic bauturile carbogazoase, pentru ca sunt foarte periculoase. Nu se consuma alune sau seminte de floarea-soarelui.

Alimentatia va fi bogata in legume, verdeturi, soia, se va consuma carne slaba de pui fiarta sau pregatita pe abur si cu foarte putina sare. Nu sunt indicate alimentele reci, iuti, foarte dulci.  Cele mai bune fructe de consumat in aceasta perioada sunt perele si pepenele.

Iata un preparat foarte usor, cu rezultate foarte bune daca este administrat de 3 ori pe zi timp de cinci zile: 100 g ridiche alba, taiata cubulete, se fierbe la foc mic timp de 20 minute, cu 500 ml apa si 3 g ghimbir taiat fideluta. Se adauga 15 g zahar candel si se mai fierbe 3 minute. Daca nu aveti zahar candel, se pot adauga 15 g miere.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment