Consumul de sare creşte tensiunea arterială la persoanele cu sindrom metabolic, spun experţii, argumentând că reducerea de sare din alimentaţie poate reduce riscul de complicaţii pentru aceşti pacienţi, relatează Daily MedNews.

Unul din cinci persoane care suferă de sindrom metabolic (în prezenţa a trei sau mai multe condiţii) creşte riscul de maladii cardiovasculare şi diabet, notează sanatatea.com. Condiţiile pentru diagnosticul sindromului metabolic sunt: obezitate în talie, hipertensiune arterială, creşterea nivelului de trigliceride, nivelul mic de colesterol şi un nivel ridicat de glucoză.
Consumul de sare afecteaza nivelul tensiunii arteriale
Cercetătorii au examinat datele a 1900 de persoane din China, în vârstă de peste 16 ani, care nu sufereau de diabet. Timp de şapte zile au urmat un regim alimentar redus în sare, apoi timp de o săptămână au folosit alimente cu o cantitate mare de sare. În timpul fiecărei diete a fost măsurată tensiunea.

Tensiunea arterială a 283 de participanţi cu sindrom metabolic reacţiona la aportul de sare crescând aproximativ cu 5mm Hg şi coborând cu 5mm Hg în timpul folosirii unei cantităţi limitate de sare.

În prezenţa a trei sau mai multe condiţii de sindrom metabolic de 3,5 ori creştea sensibilitatea la conţinutul de sare în alimentaţie.

"Aceste rezultate sugerează că sindromul metabolic creşte reacţia tensiunii arteriale la aportul de sare. Reducerea sării din dietă poate fi un factor important în reducerea tensiunii arteriale la pacienţii cu multipli factori de risc pentru sindromul diabetic", - spune dr. Jin Chen de la Tulane University Medical School din New Orleans.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Lancet. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment