Senzaţiile dureroase de apăsare în stomac, deseori asociate cu arsuri, greaţă şi regurgitări sunt câteva dintre simptomele bolilor de stomac. Ele sunt potenţate de stres, fumat şi consumul de alcool. Specialistii recomandă persoanelor care au astfel de afecţiuni un regim bazat pe legume şi fructe proaspete, dar şi pe ceaiuri.

Balonările, aciditatea gastrică, gastrita, ulcerul stomacal şi duodenal sunt provocate cel mai adesea de prezenţa în cantităţi mari a acidului clorhidric în stomac.
Legumele și aciditatea gastrică
Stresul, consumul de alcool şi fumatul determină mucoasa stomacului să secrete un surplus de acid clorhidric. Sucul digestiv, cu o aciditate peste limita normală (de 1,5-1,8 g la l litru de lichid ingerat) devine agresiv şi provoacă arsuri sau sângerări a mucoasei stomacului.

În orice boală de stomac, o igienă alimentară grăbeşte vindecarea. Alimentele care cicatrizează mucoasa gastrică şi calmează durerile trebuie să fie consumate de bolnavi în meniurile cotidiene.

Cartoful
Sub formă de suc proaspăt (trei pahare de 100 ml pe zi,) sau de piure - reprezintă un calmant eficient al mucoaselor. Terapia poate fi urmată o perioadă mai mare de timp, până la vindecare.

Castraveţii
De asemenea, se folosesc sub formă de suc, tot pentru efectul lor cicatrizant. Din categoria alimentelor de acest tip fac parte şi morcovii – cu puternic efect alcalinizant (se consumă câte 200 ml, de trei ori pe zi ); dovleceii, preparaţi sub diverse forme, de la suc la supe şi piureuri.

Fasolea verde
Poate avea efect benefic crudă, în salate combinate cu morcovi, praz şi mere sau gătită. Mai putem aminti: roşiile, varza, salata verde, spanacul sau sfecla roşie. Alte alimente permise în cazul bolilor de stomac sunt iaurtul şi laptele, de preferat cel de capră, brânza de vaci, albuşul de ou şi carnea fiartă de pasăre.

Fructele exotice
Plăcute la gust, ananasul şi bananele, de exemplu, sunt alcaline şi reuşesc să combată aciditatea gastrică. O cură de banane, urmată în perioada bolii, este salutară. Bolnavii trebuie să ştie că banana este unul dintre puţinele fructe neutre. Alte fructe recomandate persoanelor cu aciditate crescută sunt: strugurii, dudele, curmalele, murele şi portocalele.

Ceaiurile incluse în terapia acidităţii sunt cele de gălbenele, zmeură, sunătoare sau turtiţă mare. În hipoaciditate sunt salutare cele de roiniţă, cătină şi schinel. De asemenea, se poate administra argilă, câte o linguriţă, în cure de lungă durată, pentru că este un pansament gastric care anulează orice formă de aciditate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment