Studiile arată că aproape 30-40 la sută din cazurile de cancer ar putea fi prevenite cu o alimentaţie sănătoasă. Cercetătorii au descoperit că anumite alimente ar putea creşte riscul de cancer. Obezitatea, deficitul de elemente nutritive şi aportul scăzut de fibre, de asemenea, cresc riscul de cancer.

Pe de altă parte, mai multe vitamine, minerale şi fitochimicale ar putea reduce semnificativ incidenţa cancerului. Cercetătorii au descoperit că prin aderarea la o dietă sănătoasă de prevenire a cancerului, riscul apariţiei cancerului de sân, prostată, colon sau rect ar putea scădea cu 60-70 la sută. Regimul alimentar sănătos ar putea provoca declinul cu 40-50 la sută din cazurile cancerului pulmonar.
Alimentația corectă poate preveni cancerul
Evitaţi substanţele cancerigene
Substanţele cancerigene sunt de cele mai multe ori ascunse în produsele alimentare. Pentru a preveni cancerul, evitaţi semifabricatele din carne, carnea la grătar şi berea întunecată. Unele semifabricate conţin nitraţi şi nitriţi, care sunt dăunătoare pentru organism.

Unele tipuri de carne la grătar conţin amine heterociclice, care cresc riscul de formare a tumorilor canceroase. Alimentele afumate, de asemenea, conţin hidrocarburi cancerigene, periculoase pentru sănătate.

Uneori, urme de pesticide ar putea fi prezente în fructe şi legume. Aceste substanţe cresc riscul de cancer. Aditivii alimentari şi condimentele, cum ar fi glutamatul monosodic ar putea fi dăunătoare pentru organism.

Reduceţi aportul de grăsimi
Aportul excesiv de grăsimi stimulează producerea de radicali liberi. Radicalii liberi afectează ADN-ul celulelor şi conduc la apariţia cancerului. Pentru a preveni cancerul, grăsimile saturate ar trebui să fie mai puţin de 30 la sută din aportul caloric. Carnea, slănina, laptele gras sunt surse de grăsimi saturate.

Creşteţi aportul de antioxidanţi
Fructele şi legumele bogate în substanţe nutritive antioxidante sunt benefice pentru sănătate. Vitaminele A, C şi E sunt antioxidanţi puternici. Acidul folic şi vitamina D ar putea împiedica, de asemenea, la dezvoltarea celulelor canceroase.

Seleniul şi zincul sunt necesare pentru formarea unui sistem imunitar puternic. Nutrienţii din plante, cum ar fi carotenoidele şi flavonoiziii prezenţi în fructe şi legume pot preveni cancerul.

Fibrele din legumele cu frunze verzi, precum şi cerealele integrale reglementează circulaţia intestinală. Ele ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Omega-3
Acizii graşi omega-3 găsite în uleiuil de peşte, seminţele de in şi cerealele integrale ar putea duce la prevenirea cancerului. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment