Ceapa de bucătărie sau ceapa de gradină este o plantă bianuală din genul Allium, fiind și cea mai întrebuințată leguma din lume. În medicină, împreună cu usturoiul, ajută la restabilirea și normalizarea circulației sanguine. Are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul, stimulează sistemul imunitar, ajută la combaterea răcelii.

Aliment apreciat în antichitate pentru virtuțile sale terapeutice, tonice si antiinfecțioase, ceapa este un factor de sănătate și de longevitate.
Ceapa - beneficii pentru sănătate
Proprietăți terapeutice
- primul strat – abundă in antioxidanți, substanțe cu efect antibacterian si fitonutrienți benefici.
- stratul al doilea – reprezintă o sursă importantă de vitamină C și B, cupru, mangan, fosfor, potasiu și fibre alimentare.
- stratul al treilea - conține compușii sulfurici care declanșează reflexul lacrimal, dar care sunt si foarte eficienți in prevenirea bolii Parkinson si a bolilor cardiovasculare, a cancerului si a tulburărilor glicemice.

Combate inflamația
Inflamația cronică este fundația multor boli și afecțiuni din ziua de astăzi. Printre cauzele acestei forme de inflamație se numără mai ales: zaharul, faina rafinata, îndulcitorii artificiali, alimentele procesate, grăsimile trans, consumul redus de legume proaspete, produsele de igienă personală cu ingrediente toxice, poluarea din aer ș. a. Mulți specialiști susțin ca fitochimicalele din ceapă contracarează factorul inflamator mai ales in boli precum artrita, astmul, și alte afecțiuni respiratorii.

Reduce febra
Este o leguma foarte indicata pentru răceală și gripa din acest motiv. Dar pentru febră este mai eficientă atunci când o aplici extern. Pune câte o jumătate de ceapă în fiecare șosetă și dormi încălțat cu ele ca sa reduci febra pe timpul nopții.

Detoxifiază organismul
Studiile arată că la combinarea cepei cu turmeric are loc o reacție chimică sinergică ce provoacă moartea celulelor precanceroase.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment