Prin produsele alimentare, organismul uman poate dobândi diverse maladii, posibil chiar și paraziți intestinali. Ei produc un șir de tulburări la nivelul întregului organism, simptome care apar însă după o perioadă mai lungă și de multe ori sunt ignorate de pacienți. Printre cei mai expuși se numără copiii, dar și cei maturi pot suferi de multe parazitoze intestinale.
Teniaza, simptome, masuri de profilaxie
Printre cei mai lungi paraziți intestinali se găsesc Teniile (panglica), ce pot fi de două tipuri: Taenia saginata (gazda intermediară fiind vaca) și Taenia solium (gazda intermediară fiind porcul). Aceste animale se pot infecta fie prin contact cu fecalele, fie prin iarba infectată sau alte produse pe care le ingeră.

Odată ce ajunge în intestinul acestor animale, embrionul teniei pătrunde în torentul sanguin, apoi, cu ajutorul circulației sanguine, în mușchi, creier, organe etc. Consumând carne insuficient preparată termic (fierberea nimicește paraziții), omul se poate infecta la rândul său cu formă larvară (cisticerc) a teniei. Capsula cisticercului este digerată de sucul gastric și în așa mod este eliberat scolexul (larva), care ajunge în intestin și se fixează acolo prin intermediul unor ventuze și a unor cârlige.

Omul se poate infecta cu Tenia ingerând carne de porc insuficient prelucrată termic, nefiertă, nefriptă bine sau insuficient sterilizată la pregătirea conservelor. La o posibilă infectare cu Taenia solium, prin nespălarea mâinilor, omul se poate autoinfecta, însă ouăle eliminate prin propriile fecale ar trebui să se dezvolte în gazda intermediară (porc), în așa mod au capacitatea de a trece din intestin în sânge și în felul acesta pot afecta plămânii, creierul, musculatura etc.

Această autoinfectare se numește cisticercoză. Ea afectează organele interne și poate fi deosebit de gravă, necesitând asistență medicală de specialitate. Este important de știut că cisticercoza se produce numai în cazul infectării cu Taenia solium, niciodată însă un pacient nu are risc de cisticercoză în cazul infectării cu Taenia saginata (carnea de vită).

Simptomele teniazelor
De multe ori teniazele sunt asimptomatice sau simptomatologia nu este destul de evidentă, existând mici jene abdominale sau constipație. Deseori pacientul ignoră aceste simptome nespecifice. Printre semnele clinice se pot găsi:
- disconfort abdominal;
- poftă mare de mâncare sau mică;
- alternanță diaree - constipație;
- tulburări dispeptice (grețuri, vomă);
- insomnie;
- astenie;
- fenomene neurologice, tulburări de memorie și de comportament, agitație;

Diagnostic
Diagnosticul cert se pune la examenul coproparazitologic, când se evidențiază prezența ouălor în fecalele pacientului. Pot apărea probleme de diagnostic în cazul cisticercozei, acesta fiind adaptat organului afectat.

Măsuri de prevenire
- spălarea insistentă sub jet de apă a legumelor, fructelor (ar putea fi infectate prin mâinile murdare);
- spălarea mâinilor înainte de masă;
- prepararea termică corespunzătoare a produselor alimentare, prăjirea sau frigerea îndelungată, fierberea, până ce carnea nu mai prezintă zone roșii sau crude;

Tratamentul teniazelor
Tratamentul este întotdeauna prescris de medic și constă într-un tratament antiparazitar.

La 1-3 luni de la începerea tratamentului se recomandă efectuarea unui examen coproparazitologic pentru verificarea eficientei tratamentului, observându-se prezența sau absența ouălelor în scaun.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment