Experții menționează că jumătate din fumătorii de azi vor muri probabil în urma unei boli derivate din consumul tutunului. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în 2030, fumatul va ucide anual un adult din șase.
Fumatul, un pericol pentru sănătate
Deși aproape 70% din aceste decese survin în țările în curs de dezvoltare, fumatul rămâne o problemă majoră de sănătate în Europa.

Bolile provocate de fumat sunt diverse: cancer, emfizem pulmonar, infertilitate, impotență, infarct, fragilitate imunitară, arterioscleroză, sindromul tabagic fetal, scăderea capacității de memorare.

Este cunoscut faptul că apariția ridurilor este mai tardivă la persoanele care nu fumează, iar dantura fumătorului are de suferit prin îngălbenirea dinților și apariția cariilor. Potrivit statisticilor, la ora actuală, 1,3 miliarde de persoane din toată lumea fumează, în timp ce mai mult de 4,9 milioane de oameni mor anual din cauza acestui consum.

Numărul deceselor provocate de fumat este mai mare decât al celor provocate de alcool, droguri, crime, sinucideri, accidente de mașină și SIDA la un loc.

Fumatul este responsabil pentru 75% din infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani și pentru 30% din decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment