Este cunoscut faptul ca consumarea frecventa a bauturilor spirtoase se transforma in deprindere, iar apoi apare alcoolismul cronic.

Progresand, aceasta boala schimba personalitatea : omului, cercul intereselor lui reducandu-se la satisfacerea dorintei de a consuma alcool, posibilitatile cresterii lui creatoare limitandu-se evident. Bolnavii de alcoolism cronic tot mai des se afla in stare ,de ebrietate, acordand din ce in ce mai putin timp muncii, si familiei.

Savantul francez Morel, studiind modul de viata si domeniile de activitate a patru generatii de oameni care consumau alcool, a constant ca a doua generatie era cunoscuta prin betia cea mai ordinara, a treia - prin omoruri si tendinta spre sinucidere, suferea de ipohondrie si melancolie, iar generatia a patra era debila cu totul si sterila, evidentiindu-se printr-un inalt grad de idiotie.

Alcoolul este o otrava puternica, cu care organismul se deprinde foarte usor. Nu in zadar in popor se spune ca primul pahar il bei tu singur, iar al doilea te bea el pe tine.

E greu sa ne imaginam tot raul pe care alcoolul il aduce omului. Majoritatea bolilor grave sunt provocate de alcool, fiecare a treia moarte e legata de consumarea lui in exces. Medicii au stabilit ca printre cauzele mortii bolnavilor de alcoolism primul loc 51 ocupa accidentele, traumele si intoxicatiile (27%), apoi urmeaza bolile de inima si ale vaselor sangvine (18%), cancerul (14%), sinuciderile (7%), ciroza ficatului (7%), bolile organelor respiratorii (5%), tuberculoza pulmonar 6%).

Patrunzand in celule si deregland procesele metabolice, alcoolul influenteaza toxic intr-o masura mai mare ori mai mica asupra tuturor organelor si tesuturilor organismului. Sub actiunea lui se schimba activitatea creierului, inimii, vaselor sangvine, plamanilor, ficatului, rinichilor, aparatului digestiv, organelor secretiei interne, muschilor. Alcoolul schimba frecventa pulsului, respiratiei, deregleaza schimbul de substante. Alcoolul influenteaza cel mai mult asupra sistemului nervos central.

O situatie alarmanta s-a creat in Republica Moldova. A sporit morbiditatea si mortalitatea cauzata de consumul alcoolului, frecventa starilor de ebrietate cu riscul majorat la accidente, inclusiv ratiere, violenta premeditata, suicid, agresivitate in familie. Este in pericol genofondul natiunii. Cercetarile au aratat ca urmarile negative ale consumului de alcool prevaleaza mult asupra veniturilor de la realizarea lui. Acest fapt se datoreaza lipsei unei politici de control in importul, producerea, comercializarea alcoolului. Mortalitatea legata de hepatite cronice si ciroze in anul 2001 a atins cifra de 89,0 cazuri la 100 mii de locuitori, iar nivelul morbiditatii sistemului cardio-vascular si aparatului digestiv a atins respectiv cifrele 618,2 si 109,5 la 100 mii de locuitori. Nivelul consumului de alcool in Republica Moldova este de peste 12 l alcool absolut pe cap de locuitor (unul din cel mai inalt in Europa). Astazi pe nimeni nu mai mira faptul ca incepand de cu zori si pana seara strazile orasului Chisinau sunt inundate cu fel de fel de bauturi spirtoase contrafacute. Aceiasi tablou il putem "admira'' si pe drumurile ce leaga satele si orasele tarii.

Multi oameni care si-au pierdut serviciul, dezamagiti de soarta si de viata cad in patima alcoolica, care-i primeste cu bunavointa pana-1 termina cu totul. Promovarea unui mod sanatos de viata e bine venita in stavilirea acestui monstru, acestui viciu, dar se cere insistent o politica chibzuita din partea statului.

Politica nationala a sanatatii, la proiectul careia si-a dat concursul Ministerul Sanatatii se cere a fi adoptata prin lege de catre Parlament si care in mare masura ar stopa pericolul alcoolului asupra sanatatii omului si a generatiilor viitoare.

Izvoarele istoriei antice citeaza si masurile care erau luate in diferite tari fata de alcoolici. Aflam ca inca inainte de era noastra omenirea simtea urmarile nefaste ale alcoolului. in codurile de legi aproape ale tuturor tarilor din acel timp erau reglementate masuri foarte aspre ce se aplicau fata de persoanele care faceau abuz de bauturi spirtoase. Cea mai veche lege impotriva betivanilor, care a ajuns pana in zilele noastre, este edictul imparatului Vu Vong, emis in anul 1220 i.e.n. In temeiul acestei legi, toti cei prinsi cu betia erau condamnati la moarte.

Romanii, de exemplu, aveau dreptul sa-si ucida sotiile, daca le gaseau bete.

Moldova este o tara agrar-industriala, unde viticultura si vinifica{ia sunt ramuri traditionale ale economiei nationale si ocupa un loc important in productie atat in sectorul de stat, cat si in cel privat. Consumul permanent de alcool, indeosebi al vinului produs in sectorul privat, este o norma traditionala in psihologia cetatenilor din Moldova. De asemenea, traditiile religioase si culturale, legate de consumul vinului, au o importanta mare in viata cotidiana a oamenilor. Astfel, consumul vinului reprezinta un obicei operational la toate evenimentele.

O consecinta mai putin constructiva a produs-o in Moldova "Campania de combatere a betiei si alcoolismului" din 1985-1987, cand au fost distruse mii de hectare de vii, inclusiv cele mai bune soiuri de struguri cultivate de mai multe generatii. Aceasta actiune s-a rasfrant negativ in constiinta oamenilor, actiune pe care societatea a respins-o, intrucat statul n-a elaborat si n-a promovat o politica sociala sanatoasa, iar cetatenii n-au reactionat adecvat situatiei.

Experienta campaniilor date a demonstrat ca consumul de alcool si consecintele generate de acesta nu pot fi anihilate prin actiuni unilaterale efectuate in unele domenii si anume: educatie, medicina, comert. Actiunile respective impun parghii metodologice complexe.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment