Pacienţii care au renunţat la fumat înainte de o intervenţie chirurgicală, de două ori au redus riscul de a dezvolta complicaţii, au stabilit oamenii de ştiinţă suedezi. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Anaesthesia.
Abtinerea de la fumat inainte de intervantia chirurgicala reduce riscul de complicatii de doua ori
Cercetătorii au împărţit 117 de pacienţi, care urmau să aibă o intervenţie chirurgicală în două grupuri. Unul din ei, cu câteva săptămâni înainte de operaţie a participat la câteva şedinţe anti-fumat, notează sanatatea.com. Cel de-al doilea grup a trecut doar pregătirea preoperativă de bază. Starea pacienţiilor din ambele grupuri a fost evaluată imediat după operaţie şi după 12 luni.

Autorul studiului dr. Omid Sadr Azodi de la Institutul Karolinska din Stockholm a declarat: "Unul dintre punctele de interes al studiului - un procent mare din participanţi au refuzat să participe, deoarece nu au vrut să renunţe la fumat sau erau prea nervoşi în legătură cu viitoarea intervenţie chirurgicală.

Principalele rezultate ale studiului:
- 20 de pacienţi din primul grup (36 la sută) s-au abţinut de la fumat timp de trei săptămâni înainte de operaţie şi patru după, în comparaţie cu 1 pacient din cel de-al doilea grup;
- 18 pacienţi din primul grup (33 la sută) au continuat să nu fumeze în decursul următoarelor 12 luni după operaţie;
- printre pacienţii primului grup, complicaţiile postoperatorii au apărut la 21 la sută din persoane, comparativ cu 41 la sută din cel de-al doilea grup. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment