Multe dezbateri din literatura de specialitate s-au referit la problema dacă fumatul este o boală sau o dependenţă. Cert este că este o dependenţă de nicotină, un drog recunoscut alături de altele, ca de exemplu, heroina şi cofeina.

Însă, în acelaşi timp, mulţi fumători au un comportament de oameni bolnavi, acest viciu, asociindu-se, din păcate, şi cu o mortalitate superioară tuturor celorlalte tipuri de substanţe adictive (alcool, droguri).
Fumatul – dependenta sau boala?
Ce înseamnă a fi fumător sau nefumător?
Fumătorul ocazional este acel fumător care apelează la ţigară din când în când şi a fumat cel puţin 100 de ţigări (sau pipe sau trabuce) în toată viaţa. Fumătorul regulat este persoana care fumează cel puţin o dată pe zi.

Ex-fumătorul este persoana care a fost fumător, dar care nu a mai fumat de cel puţin 6 luni. Nefumătorul este persoana care nu a fost niciodată fumător regulat şi nu a fumat niciodată. Fumătorul pasiv este persoana care nu fumează, dar care este expusă la fumul celorlalţi fumători în spaţii închise. Fiecare dintre cei dependenţi de acest drog se poate regăsi în aceste definiţii, după cum există şi alţii nefumători care suferă consecinţele fumatului celor din jur.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment