Există mai multe modalităţi de identificare a unui fumător, în funcţie de tipul acestuia. Pentru fumătorul, fără simptome (aparent sănătos), această întrebare legată de obiceiul de a fuma trebuie adresată, iar dacă răspunsul este pozitiv, trebuie să se treacă la timpii următori ai diagnosticului.
Ce tip de fumator esti
Pentru fumătorul care vine la medic cu un simptom sau o maladie se face o anamneză completă. În acest caz se ţine cont de numărul de ţigări fumate pe zi, în zile de lucru sau în cele libere; vechimea fumatului (perioada de debut, numărul de ani, regularitatea); istoricul familial al fumatului; istoricul bolii actuale, dar şi factorii de risc ai bolii; ce tip de tutun utilizează (tar, nicotină, filtru); cu ce frecvenţă apelează la ţigară; factorii care determină aprinderea unei ţigări; perioada care trece de la momentul trezirii la prima ţigară; tentative precedente de oprire şi cauze de eşec şi ce metode a încercat pentru stopare.

Fumătorul trebuie identificat şi înainte de a i se da o prescripţie medicală. Fiecare fumător, chiar dacă nu se gândeşte să întrerupă acest obicei, ar trebui să solicite un consult la un medic avizat, pe care-l poate găsi la cabinetele de consiliere pentru fumători.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment