Bărbaţii care fumează, beau cantităţi mari de alcool sau sunt expuşi la pesticide în timp ce încearcă să conceapă un copil contribuie la apariţia unor mutaţii genetice ce vor fi transmise nu numai copiilor, ci şi nepoţilor lor, informează un studiu.

Cercetătorii americani de la Universitatea Rutgers din Boston, care au realizat această lucrare, spun că studiile pe animale au arătat că anomaliile produse de toxinele din mediu provoacă mutaţii genetice care vor fi transmise generaţiilor ulterioare.

Cercetătorii spun că ar trebui revizuită teoria potrivit căreia sănătatea tatălui este mai puţin importantă decât cea a mamei în determinarea sănătăţii viitorilor copii.
Barbatii care fumeaza si beau mult pot afecta genetic generatiile lor viitoare
"Studiile au indicat o asociere semnificativă între expunerea bărbaţilor la toxine şi creşterea ratei de infertilitate, de avort spontan, a naşterii de feţi morţi şi a problemelor de sănătate în copilărie", a indicat medicul Cynthia Daniels, coordonator al studiului.

"Trebuie să luăm în calcul aceste rezultate. 60% dintre defectele apărute la naştere au cauze necunoscute. De ce să nu examinăm o cauză negativă atât de evidentă?", a adăugat aceasta.

Profesorul Matthew Anway, de la Universitatea din Idaho, a administrat, zilnic, mai multor femele de cobai gestante injecţii cu vinclozolin (pesticid) în perioada în care se decide sexul embrionului. Puii de sex masculin au prezentat anomalii, precum probleme de dezvoltare a spermei şi a prostatei, tumori şi maladii renale, şi modificări genetice care au fost transmise generaţiilor viitoare, chiar dacă femelele cu care s-au împerecheat erau sănătoase.

Anway a identificat genele specifice implicate în producerea spermei şi a remarcat că acestea au suferit mutaţii ireversibile din cauza expunerii la pesticide. Studiul a fost prezentat la o conferinţă a Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei (American Association for the Advancement of Science) care a avut loc la Boston.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment