Cu toate că motivele apariției cancerului la plămâni la nefumători nu sunt complet elucidate, experții suspectează că responsabil ar fi un factor genetic asociat cu expunerea la fumatul pasiv și la substanțe nocive precum azbestul, radonul și anumiți solvenți care există în casă. La nivel mondial se înregistrează 1,4 milioane de cazuri noi în fiecare an. 10 - 15% din bolnavi sunt nefumători.

Substanţe toxice
Nicotina, substanța care dă dependența de țigări, este cel mai puțin nociv factor cancerigen dintre toate substanțele din țigări. Nu nicotina, ci, mai întâi de toate, cele peste 4000 de substanțe toxice din țigări, dintre care 64 de substanțe care induc cancerul (benzen, formaldehidă, cianuri, DDT, poloniu, cadmiu etc.), permit generarea de modificări la nivel celular, dar și de mutații genetice. Lucrul dat favorizează înmulțirea necontrolată a acestor celule modificate, apărând astfel tumori la nivelul plămânului.
Cancerul pulmonar afectează și nefumătorii
Gradul de risc
Cu toate că nefumătorii au un anumit grad de risc, în cazul fumătorilor, acesta este semnificativ mai mărit: o persoană care nu a fumat niciodată prezintă un risc de 1,1 la 100 de a se îmbolnăvi de cancer la plămâni. La un fumător, riscul se mărește la 1 din 5. La femei, riscul se încadrează între 0,8 la 100, în cazul nefumătoarelor și 1 din 8, la fumătoare. Datele se pot schimba în dependență de cât de mult fumează persoana respectivă.

Diagnosticul
Peste 80% din cazurile de cancer bronhopulmonar se depistează târziu. Lucrul dat este cu atât mai mai grav, cu cât tratamentele actuale nu reușesc în aceste situații decât să prelungească viața. Pentru a depista în stadii incipiente cancerul pulmonar, trebuie ca fiecare persoană să facă măcar o dată pe an investigații, precum radiografii pulmonare, analize de spută sau tomografie computerizată.

Șansele
Mai puțin de 5% din pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar supraviețuiesc 5 ani, iar restul de 95% își pierd viața în 12 luni. Studiile arată că o substanță activă denumită erlotinib, administrată după chimioterapie, extinde semnificativ perioada de supraviețuire în cazul bolnavilor aflați în stadii avansate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment