Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbaţii în faţa substanţelor toxice şi cancerigene conţinute de ţigări. Mai multe studii ştiinţifice au arătat că femeile dezvoltă mult mai repede maladii pulmonare, chiar dacă au fumat mai puţin timp, decât bărbaţii.

Un studiu efectuat pe 700 de pacienţi cu cancer pulmonar, a arătat că femeile au fost diagnosticate la o vârstă mai mică cu această maladie, deşi au fumat pentru o perioadă mai scurtă de timp decât bărbaţii, diagnosticaţi cu aceeaşi boală.
Fumatul este mai nociv pentru femei, decat pentru barbati
Un alt studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard şi Universitatea  Bergen din Norvegia, pe 950 de bărbaţi şi femei diagnosticaţi cu boală pulmonară obstructivă cronică (provocată de fumat), a fost finalizat cu o concluzie similară. Femeile erau mai tinere atunci când au fost diagnosticate, deşi fumaseră mai puţin decât bărbaţii, care sufereau de aceeaşi boală respiratorie.  

De fapt, în ultimii 20 de ani au existat mai multe studii, care au arătat că femeile fumătoare sunt mai vulnerabile în faţa cancerului decât bărbaţii fumători. De altfel şi rata de deces în cazul bolilor respiratorii au arătat aceeaşi tendinţă.

În SUA, cancerul pulmonar este principala cauză de deces (provocat de o formă de cancer). Oamenii de ştiinţă estimează că în acest an vor fi peste 219.000 de noi cazuri de cancer  pulmonar şi 159.390 de decese provocate de această boală.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment