Fumatul, consumul de alcool în exces, kilogramele în plus, lipsa de mișcare și o alimentație proastă sunt factorii care măresc riscul apariției osteoporozei la bătrânețe, a anunțat Fundația Internațională de Osteoporoză (FIO).

Factorii de risc ai osteoporozei sunt de două feluri: cei variabili și cei siguri. Factorii siguri ca, vârsta, sexul sau istoricul genetic al individului nu pot fi controlați. Pe de altă parte, factorii variabili ca obezitatea, sedentarismul, alcoolismul sau mâncarea fast-food sunt cei care sunt responsabili de apariția osteoporozei la bătrânețe.
Obiceiurile nesănătoase măresc riscul apariției osteoporozei
Însă, de felul în care omul controlează factorii variabili, depinde sănătatea oaselor. Pentru controlarea acestor factori orice persoană trebuie să aibă o nutriție adecvată, să facă sport și să nu fumeze sau să bea alcool în exces.

Conform estimărilor FIO, până în 2050 incidența fracturilor de șold (o consecință majoră a osteoporozei) va crește cu 310% la bărbați și cu 240% la femei. Cercetătorii spun că oamenii trebuie să conștientizeze importanța acestor factori încă din tinerețe și să ia măsurile necesare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment