Este important sa combinam miscarea fizica si meditatia. Cele doua practici sunt complementare. Ceea ce putem obtine de la una nu putem obtine de la cealalta. Practica in exces a uneia dintre ele duce in cele din urma la pierderea echilibrului energetic, emotional si psihic.
Antrenamentul zilnic
Observand acest lucru, maestri taoisti au creat un sistem care sa imbine cele doua forme de practica. Binenteles ca nu numai ei au realizat ce se intampla in timpul acestor forme de practica, tocmai de aceea au aparut mai multe metode de lucru cu energia. Ce este important este sa intelegem toate aceste procese care au loc in interiorul nostru in timpul acesor tehnici.

La inceput, acum mii de ani, alchimia taoista era practicata sub forma unor miscari simple de dans terapeutic. Apoi s-a dezvoltat incorporand tehnici noi, devenind un sistem complet de stapanire a energiilor umane cu aplicatii martiale, terapeutice si meditative. La Confucius intalnim urmatoarea afirmatie: "Apa curgatoare nu stagneaza niciodata, iar balamalele usilor active nu ruginesc niciodata. Acest lucru e datorat miscarii. Acelasi principiu se aplica esentei si energiei. Daca trupul nu se misca, esenta nu curge. Cand esenta nu curge, energia stagneaza".

Ko Hung, un maestru taoist,spunea la randul sau: "Inceputul bolii este un semn ca qi-ul nu curge. Trebuiesc practicate exercitii noi pentru a debloca meridianele energetice si a facilita curgerea libera a qi-ului prin ele".

Hua Tuo, medic renumit care a trait 100 de ani, spunea: "Corpul necesita exercitiu, dar acesta nu trebuie practicat in mod exagerat. Cand sangele pulseaza neobstructionat prin vene, boala nu poate prinde radacini, aidoma balamalei ce nu va rugini datorita utilizarii frecvente".

Dupa cum vedem taoistii pun mare pret pe exercitiile fizice si meditative. Ei considera ca organismul uman se imbolnaveste din cauza ca sangele isi pierde abilitatea de al hrani si proteja. Maduva osoasa produce celulele sangelui si pe masura ce imbatranim ea se "impurifica" Si produce din ce in ce mai putine celule sangvine folositoare. Pentru preintampinarea acestui lucru invatam sa "curatam" maduva osoasa prin practicile energetice. In felul acesta ne pastram maduva proaspata, vie si corect functionala prin alimentarea ei continua si din abundenta cu qi.

In alchimia taoista, creierul este considerat o forma de maduva, el fiind de asemenea un tesut moale, secretor, adapostit intr-o cavitate osoasa. De aceea, exercitiile de curatare a maduvei sunt destinate sa ghideze energia in creier, stimuland secretia de neurohormoni si amplificand toate functiile cerebrale. Aceste exercitii, dupa cum am mai scris, stimuleaza intregul sistem endocrin pentru a produce adaosuri abundente de esenta hormonala vitala - esenta ce se constituie in materia de baza in alchimia energiei interne.

In practicile respective se precizeaza; "De maxima importanta este sa cauti linistea insasi in miscare, actionand incet si continuu pana atingi starea de armonie". Energia interna este impulsionata sa circule, prin meridiane, prin intermediul unor miscari externe usoare, continue, armonizate cu respiratia diafragmatica profunda, in conditii de liniste si calm mental. Cea mai cunoscuta practica in acest sens fiind Taijiquan-ul, practica de baza in alchimia taoista.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment