Fiecare persoană are anumite slăbiciuni în ceea ce priveşte condiţia fizică. Astfel, unii dintre noi suferă de acumularea de celulită în zona taliei sau în cea posterioară, în timp ce alţii nu au musculatura suficient de tonifiată, lucru care adaugă câţiva ani în plus aspectului general al corpului. Cu toate acestea, există anumite probleme specifice fiecărei vârste în parte.

După 20 de ani, ca urmare a slujbei sedentare şi a timpului îndelungat petrecut în faţa calculatorului, principala problemă cu care ne confruntăm este localizată în zona posteriorului.
Exercitii fizice pentru toate varstele
După 30 de ani, zona problematică a corpului se mută către abdomen. Aici se acumulează tot mai multă celulită, formându-se nedoritul "colăcel de grăsime", ca urmare a alimentaţiei nepotrivite, a lipsei de activitate fizică, dar şi a unei sarcini (în cazul femeilor).

La 40 de ani, problema este reprezentată de lipsa elasticităţii pielii şi de atrofierea musculaturii, fiind necesare exerciţii pentru redarea aspectului tânăr al corpului. În jurul vârstei de 50 de ani apar probleme la nivelul picioarelor, fiind necesare exerciţii de întărire a rezistenţei musculare.

Vârsta de 20 de ani – este momentul în care petrecem foarte mult timp la birou, în faţa calculatorului. Sedentarismul poate fi combătut printr-un antrenament de întărire a rezistenţei cardiace şi de lucrare a posteriorului, precum exerciţiile pe stepper (se simulează mersul pe loc), mersul alert şi joggingul.

Puteţi începe prin a face câte 20 de minute din fiecare activitate, de trei-patru ori pe săptămână. Pentru întărirea rezistenţei fizice este indicat să urmaţi un program complet de exerciţii, pentru fiecare zonă a corpului, la o sală de gimnastică.

Programul trebuie să cuprindă două seturi de câte 12 fandări, ghemuiri şi exerciţii pentru zona interioară şi exterioară a coapselor. Exerciţiile trebuie urmate de cinci-zece minute de pauză, după care este indicat să faceţi câteva mişcări de stretching.

Vârsta de 30 de ani - este momentul în care atât bărbaţii, cât şi femeile se confruntă cu creşterea dimensiunilor taliei, ca urmare a acumulării de grăsime. Pentru revenirea la un abdomen plat puteţi face abdomene sau genuflexiuni, câte 25 pe zi, timp de câteva săptămâni, pentru ca apoi să progresaţi la 50 pe zi. Încercaţi să realizaţi aceste exerciţii menţinând abdomenul contractat.

La 40 de ani - muşchii încep să îşi piardă din dimensiuni, iar pielea să se lase, fiind tot mai lipsită de elasticitate. În acest caz este necesar un program treptat de creştere a rezistenţei la efort prin lucrarea zonei superioare a corpului cu ajutorul halterelor, realizarea de abdomene şi prin lovirea unui sac de box.

În jurul vârstei de 50 de ani - pericolul apariţiei osteoporozei este mult mai mare. Din acest motiv este indicat să faceţi cât mai multe exerciţii de întărire a rezistenţei osoase.

Orice formă de antrenament, realizat treptat, timp de 20 de minute, va avea un efect pozitiv asupra sănătăţii. Puteţi opta pentru activităţi precum mersul alert, mersul pe bicicletă sau urmarea unui curs de dans. Exerciţiile de rezistenţă includ ghemuiri şi fandări, care îmbunătăţesc tonusul muscular şi întăresc oasele.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment