Chiar şi la vârste înaintate, activitatea fizică este benefică, prelungind durata de viaţă cu cel puţin câţiva ani pentru persoanele de peste 80 de ani, susţin cercetătorii israelieni.

Rezultatele studiului efectuat "sprijină în mod clar încurajarea în continuare a activităţii fizice, chiar şi la cea mai înaintată vârstă. Într-adevăr, se pare ce nu este niciodată târziu pentru a începe", scriu cercetătorii într-o lucrare, publicată recent în Archives of Internal Medicine.
Exercitiile se fac la orice varsta
Ei au remarcat faptul că exerciţiile aduc beneficii chiar şi pentru o vârstă de peste 85 de ani, rata de supravieţuire fiind de două ori mai mare faţă de persoanele care duc un mod de viaţă sedentar.

Persoanele în vârstă nu trebuie să fie sportivi de performanţă pentru a trăi mai mult. Sunt necesare exerciţii simple, cum ar fi şi mersul pe jos cel puţin patru ore pe săptămână sau circa 15-30 de minute pe zi.

"Cel puţin patru ore pe săptămână - e considerată cea mai energică activitate", spune autorul studiului Dr. Jeremy Jacobs, specialist de geriatrie de la Hadassah Hebrew University Medical Center din Ierusalim.

Octogenarii activi, de asemenea, raportează depresii mai puţine şi au capacităţi mai mari de a efectua activităţile de zi cu zi.

Laura Thorp, cercetător de la Rush University Medical Center din Cicago a declarat că pacienţii cu vârsta înaintată, care doresc să-şi crească activitate, ar trebui să facă acest lucru sub supravegherea medicului. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment