Sportul pare a fi "remediul" universal, având beneficii nu doar pentru condiţia fizică sau asupra sistemul cardiovascular. Cercetătorii suedezi au descoperit că persoanele care fac minimum 90 de minute de sport pe săptămână obţin rezultate mai bune la testele cognitive decât restul.

Mai mult, chiar şi în cazul perechilor de gemeni, care fac aceleaşi studii şi au acelaşi mod de viaţă, rezultatele testelor de inteligenţă au fost mult mai bune în cazul celor care îşi rezervau câteva zeci de minute de activitate fizică, pe zi.
Tinerii care fac sport au un loc de munca mai bine platit
Cercetătorii suedezi au analizat activitatea cerebrală a peste 300.000 de persoane, în grup fiind incluse persoane active dar şi sedentare. În cazul tinerilor, medicii au observat o creştere a celulelor în zona cerebrală responsabilă de memorie, dar s-a constatat şi dispariţia inflamaţiilor care provoacă dureri de cap sau anxietate.

Aşa cum s-a constatat şi la alte studii similare, sportul efectuat de la vârste fragede este mult mai eficient pentru dezvoltarea individului, însă beneficiile exerciţiului fizic au fost semnificative şi în cazul persoanelor trecute de 40 de ani.

Astfel, în afară de eliminarea cauzelor demenţei, sportul oxigenează creierul şi menţine integritatea celulelor nervoase pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru s-a observat mai mult la persoanele care fac exerciţii cardiovasculare deoarece îmunătăţirea circulaţiei sângelui permite transportul de substanţe nutritive către materia cenuşie, întăreşte conexiunile nervoase şi scade riscul de atac cerebral.

Medicii care au lucrat la această cercetare spun că, după vârsta de 40 de ani, creierul uman începe să îmbătrânească, persoana nu se mai poate concentra la serviciu, apoi în activităţile casnice, treptat se instalează anxietatea, neatenţia, ajungându-se până la Alzheimer.

Dacă în cazul tinerilor s-a observat că sportul îi ajută să obţină rezultate mai bune la şcoală şi apoi să performeze la locul de muncă, pentru indivizii care se apropie de vârsta de pensionare sportul îi face să fie mai atenţi şi mai sociabili, dar şi să reziste mai bine la schimbările bruşte de temperatură.

Interesant este că tinerii care fac sport au un loc de muncă mai bine plătit şi mai bine poziţionat decât sedentarii.

În plus, rezistenţa şi atenţia lor sunt la maximum dacă fac mişcare cel puţin o oră de trei ori pe săptămână.

Cercetătorii au concluzionat că în cazul celor care fac mişcare constant s-a observat încetinirea procesului de îmbătrânire la nivel cerebral, care a devenit mai lent chiar şi decât îmbătrânirea fizică.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment