Sportul nu înseamnă doar sănătate fizică, dar și psihică. Specialiștii susțin că este una dintre cele mai bune metode pentru a vă descărca energiile negative și pentru a vă căpăta echilibrul emoțional. Când facem sport sunt acționate anumite mecanisme chimice. Acestea ajută corpul să-și descarce propriile morfine (endorfinele) și să vă facă să vă simțiți bine. În același timp, prin mișcare veți reuși să vă reglați secreția de cortizol, unul dintre cei mai cunoscuți hormoni ai stresului. Se consumă surplusul adunat peste zi în organism.

Pentru astfel de beneficii, nu este însă suficient să exersați doar când vă aduceți aminte, ci permanent. Dependența de sport, spun experții, se capătă cu ajutorul planificării. Pentru a face loc sportului în program, este important să vă găsiți măcar 3 ore libere pe săptămână pentru a le dedica activităților sportive. Trebuie să alegeți un moment prielnic și să nu puneți sportul la concurență cu alte activități. Ziua și ora alese pentru sport trebuie respectate.
Sfaturi care vă ajută să vă tineti de sport
Specialiștii recomandă să faceți mișcare mai degrabă dimineața, când există mai puține posibilități să intervină altceva în program. Dacă vă orientați pentru seară, încercați să alegeți o sală de sport sau un parc care să vă fie în drum. Cu cât sala ori parcul vă sunt mai accesibile, cu atât crește probabilitatea de a vă ține de sport.

Deși teoriile de până acum susțineau că metoda cea mai bună de a te ține de sport este să îți găsești un însoțitor, experții cred că cel mai bine este să mergeți singuri la sala de sport. În așa mod nu veți depinde de programul nimănui și veți evita condiționările de tipul „dacă nu poate prietena/prietenul, eu nu mai merg". Este bine să aveți o atitudine prioritară vizavi de sport și să faceți mișcare în primul rând pentru voi.

Nu faceți din sport un chin

Alegeți doar acele exerciții pe care le puteți executa și care vă fac plăcere. Sportul nu trebuie să fie o pedeapsă. Nu persistați dincolo de pragul de confort. În plus, nu uitați că puteți face mișcare în foarte multe feluri. Dacă nu vă place să mergeți la sală, plimbați-vă cu bicicleta, alegeți un bazin de înot, frecventați patinoarul sau încercați un sport mai dinamic.

Un alt aspect pe care trebuie să-l înțeleagă cei care se apucă de sport este că beneficiile nu vor apărea imediat. Nu veți slăbi în primele zile și nu veți scăpa de celulită de la primele ore. Mai bine vă gândiți la ce stare aveați înainte să intrați la sala de sport și ce stare căpătați după mișcare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment