Pe timp de caniculă, antrenamentele intense pot duce la o alterare rapidă a stării de sănătate, pentru că, după un efort intens, o persoană poate avea aceleași simptome ca la insolație. Atenție la felul în care vă programați exercițiile fizice în zilele caniculare!

Rezistența la căldură depinde foarte mult de starea noastră de sănătate și de capacitatea de efort. Transpirația este, în realitate, un mecanism de apărare a organismului în fața temperaturilor foarte mari, tendința corpului nostru fiind de a scădea forța musculară și viteza de contracție a mușchilor pentru a limita producerea suplimentară de căldură. Această reacție involuntară a creierului face parte din sistemul propriu de apărare, de aceea, la începutul antrenamentelor, este bine să realizăm exerciții ușoare, de adaptare.
Riscuri pentru sănătate ale antrenamentelor pe timp de caniculă
Cele mai recente studii confirmă faptul că cele 5ºC peste nivelul de confort al fiecărui sportiv scad performanța sportivă cu până la 3%, o valoare importantă în condițiile în care multe competiții importante se desfășoară în perioade de caniculă.

Pentru a ne putea adapta la noile condiții ambientale, mai exact cele legate de căldură puternică și, eventual, umiditate mare, corpul uman are nevoie de cel puțin zece zile de antrenamente susținute pentru a putea crește capacitatea de transpirație. Apa evaporată preia din temperatura corpului și, astfel, acesta se răcește.

Din acest motiv, hidratarea este extrem de importantă în zilele caniculare. Cu cât corpul nostru înmagazinează mai multă apă, cu atât poate fi eliminată mai repede căldura produsă de activitatea fizică intensă din zilele de vară. Nu consumați apă la temperaturi joase, sub 10ºC, întrucât aceasta poate avea efecte secundare neplăcute, de la vasoconstricție periferică până la stres digestiv.

Atenție foarte mare la băuturile energizante: cafeina din conținutul acestor băuturi, chiar dacă oferă un imbold puternic pe moment, este diuretică și forțează organismul să piardă și mai multe lichide. Băuturile hipotonice sunt recomandate pentru antrenamentele uzuale, care nu durează mai mult de 60 de minute. Dacă vorbim de antrenamente ceva mai intense, atunci lichidele hidratante trebuie să conțină, obligatoriu, minerale și carbohidrați.

Sportivii de performanță apelează la mici trucuri înainte de întrecerile oficiale, pentru a-și putea răci temperatura organismului, având, astfel, un randament mult mai bun. Relaxarea în camere răcite cu aer condiționat, băi în apă cu gheață sau stropirea cu apă foarte rece sunt câteva dintre metodele folosite de aceștia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment