Pentru a preveni senzația de balonare și a proteja starea de sănătate, cât și pe cea de bună dispoziție, obișnuiește-te să faci următoarele exerciții simple. Pe lângă aceste mișcări speciale pentru un abdomen perfect, neîncărcat cu gaze intestinale, ține cont de aceste ponturi alimentare și nu vei avea probleme de tipul durerilor abdominale, disconfort și stare generală proastă.

Exercițiul I
Cu picioarele depărtate, în aceeași linie cu umerii, cu palmele pe talie, îndoaie alternativ câte un genunchi până la nivelul coapsei. Trebuie să repeți acest exercițiu de 20 de ori, în trei serii.
Exerciții pentru un abdomen perfect
Exercițiul II
Stai culcată pe spate, cu genunchii îndoiți. Du apoi genunchii la piept, alternativ și simultan. Exercițiul trebuie repetat de 10 – 20 de ori pentru fiecare picior.

Exercițiul III
Stând pe spate, execută bicicleta pe loc, de 15 ori pe fiecare picior. Mișcarea trebuie să fie cât mai amplă.

Exercițiul IV
Sari coarda cel puțin 20 de minute pe zi. Ajută la creșterea fluxului de sânge, inclusiv a celui din intestine. Dacă ai probleme cu kilogramele și nu poți sări coarda, simulează o mișcare simplă, pe loc, fără coardă.

Exercițiul V
Fă câteva genuflexiuni; sunt foarte eficiente în procesul de digestie. În plus, acestea stimulează activitatea tractului intestinal. Sunt necesare câte 20 de genuflexiuni în serii a câte trei.

Toate exercițiile se execută cu abdomenul încordat.

Ce să faci dacă ai mâncat prea mult
După o masă copioasă, e bine să mergi în pas vioi cel puțin o jumătate de oră. Mersul pe jos în ritm alert stimulează digestia. Fă pași mari, în timp ce mergi cu spatele drept și cu umerii trași spre spate.

Ponturi anti-balonare
De cele mai multe ori, cauzele constipației și ale balonării sunt: stresul, alimentația dezordonată și de proastă calitate, tulburările sistemului digestiv.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să înveți cum să te alimentezi pentru a scăpa de durerile abdominale.
- evită să mănânci produse fast-food și renunță la alimentele prăjite;
- redu cantitatea de cafea, ceai negru și evită băuturile care conțin cofeină;
- renunță la alcool și la fumat;
- evită băuturile răcoritoare, dulciurile și guma de mestecat, deoarece conțin cantități mari de îndulcitori artificiali care balonează;
- bea apă plată și infuzii din plante;
- evită băuturile carbogazoase, precum și băuturile prea reci sau prea fierbinți.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment