Infertilitatea reprezintă o afecțiune a sistemului reproducător care împiedică femeia sau bărbatul să poată fi capabili să conceapă un copil. Infertilitatea apare în cuplu și este depistată după ce partenerii s-au străduit cel puțin un an să conceapă un copil, având raporturi sexuale neprotejate în apropierea ovulației sau dacă femeia nu a putut să ducă o sarcină la termen și să dea naștere.

În cazul în care vă străduiți de cel puțin un an să aveți un copil, având contacte sexuale neprotejate cu partenerul, atunci trebuie să consultați un specialist care să vă poată sfătui în problema dată. Dacă aveți peste 30 de ani și aveți în antecedente un avort spontan, menstruații neregulate și dureroase sau maladii inflamatorii pelvine, trebuie să apelați la ajutorul medicului.

De multe ori infertilitatea este cauzată de mai mulți factori. Înainte de a urma un anume tratament, trebuie să faceți câteva analize.

Teste de infertilitate - Teste de sânge
Testele de sânge se fac pentru verificarea nivelurilor hormonilor FSH și LH, progesteron, estrogen, prolactinp, hormonii tiroidieni și androgeni. În unele cazuri nivelurile hormonale anormale pot afecta fertilitatea.

Teste de infertilitate- Ecografia pelvină
Ecografia pelvină oferă posibilitatea vizualizării ovarelor și uterului, precum și a eventualilor foliculi.

Teste de infertilitate - Histerosalpingograma
Histerosalpingograma reprezintă o investigație radiologică utilizată pentru a observa uterul și trompele uterine; datorită metodei date se pot depista unele anomalii de structură ale organelor genitale sau dacă trompele sunt permeabile sau impermeabile.

Teste de infertilitate - Biopsia endometrială
Biopsia endometrială constă în recoltarea unei mostre de țesut de la nivelul suprafeței mucoasei uterine pentru determinarea dacă au loc sau nu modificări ale mucoasei în cadrul ciclului menstrual.

Teste de infertilitate - Histeroscopia
Prin metoda dată se cercetează cavitatea uterină, pentru diagnosticarea unor posibile afecțiuni endometriale.

Teste de infertilitate - Testul postcoital
Testul postcoital constă în recoltarea unei cantități de mucus de la nivelul colului uterin după câteva ore de la un raport sexual neprotejat pentru a examina spermatozoizii prezenți (pentru a afla numărul acestora și starea lor - dacă sunt viabili, dacă sunt normali după structură și dacă au o motilitate corespunzătoare).

Teste de infertilitate - Infertilitate la barbati
În cazul barbatilor, acesta se supune unor analize de sânge (pentru determinarea nivelului de testosteron) și a spermogramei (analiza completă a lichidului seminal al bărbatului).

Acasă, vă puteți monitoriza temperatura bazală sau să efectuați teste pentru ovulație pentru a determina zilele fertile, atunci când raporturile sexuale neprotejate au cele mai mari șanse să aibă efectul dorit. În plus, relaxați-vă și stați departe de stres.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment