Masajul bebelușului trebuie început după prima lună de viață a bebelușului. Beneficiile masajului sunt incontestabile pentru sănătatea fizică și psihică a bebelușului. Un prim beneficiu este micșorarea stării de disconfort a copilului. În primele luni de viață, copilul se confruntă cu situații dureroase - colici abdominale, erupție dentară. În timpul masajului are loc eliberarea de oxitocină și endorfine (hormoni care oferă starea de bine). Hormonii dați calmează durerile generate de colici sau erupție dentară.

Masajul are avantaje dovedite asupra sistemului nervos central. Stimularea copilului prin atingere favorizează maturizarea sistemului nervos. Se accelerează viteza de mielinizare a fibrelor nervoase. Mielinizarea este procesul prin care fibrele nervoase se acoperă cu mielină în timpul dezvoltării nervilor. Mielinizarea este completă la vârsta de 2 ani.

Tot cu ajutorul masajului are loc îmbunătățirea activității sistemului nervos și relaxarea acestuia. La început, masajul îi provoacă o stare de stres copilului, dar, în timp, el învăță că mișcările efectuate îi creează plăcere. Calitatea somnului e mult mai bună după masaj. Este cunoscut faptul că mulți copii au probleme cu somnul în primul an de viață. Acestea pot fi rezolvate cu ajutorul masajului.

Un alt avantaj al masajului este stimularea nervului vag, cel care controlează atât activitatea aparatului digestiv, cât și a aparatului respirator. Așa se explică de ce masajul abdominal ajută digestia. De asemenea, stimularea nervului vag favorizează secreția de hormoni digestivi și enzime digestive. În ceea ce privește respirația, studiile au arătat că masajul îmbunătățește activitatea respiratorie prin creșterea capacității pulmonare.

Alte beneficii directe ale masajului sunt ameliorarea circulației sangvine și creșterea tonusului muscular. Mișcările specifice masajului duc la dezvoltarea mușchilor de la nivelul mâinilor și picioarelor, spatelui, gâtului, toracelui. Totodată s-a constatat că bebelușii alintați în fiecare seară prin masaj au un ritm de creștere mai bun decât cei care nu beneficiază de această terapie.

Masajul reprezintă și un factor de călire a organismului. Este dovedit faptul că în timpul masajului creste numărul de limfocite killer, cele care distrug celulele infectate cu agenți patogeni.

Specialiștii recomandă efectuarea masajului seara, înainte de baie. Asta deoarece masajul se face cu un ulei care trebuie îndepărtat de pe piele. Altfel, uleiul provoacă iritații ale pielii. Se vor utiliza doar uleiuri speciale pentru bebeluși, fără parfum sau substanțe chimice. Masajul trebuie făcut când copilul nu are burtica plină, dar nici nu îi este foame. Este bine să treacă 40-50 de minute de la momentul mesei.

În cazul prematurilor, masajul este și mai important, deoarece favorizează formarea legăturilor între neuroni, care pot suplini zonele cerebrale afectate de traumele produse din cauza nașterii înainte de termen.

Tot cu ajutorul masajului este reglat tranzitul intestinal al prematurilor, știut fiind că aceștia suferă frecvent de constipație, deoarece au musculatura abdominală slab dezvoltată. În plus, masajul îi ajută pe bebelușii născuți prematur să respire mai ușor, mulți dintre ei având dificultăți în respirație, pentru că aparatul lor respirator nu este maturizat complet.

Mâinile părintelui care face masaj trebuie să fie curate și calde, unghiile tăiate scurt. El va pune în palmă câteva picături de ulei, pe care îl încălzește 1 – 1.5 minute, după care îl aplică pe toată suprafața corpului copilului. Ordinea în care se masează părțile corpului, sensul mișcărilor vor fi învățate de părinte de la medicul pediatru. El este singurul în măsură a recomanda masajul adecvat nivelului de dezvoltare și eventualelor tulburări ale copilului. Altfel există riscul de a-i face mai mult rău decât bine. De exemplu, masarea unei zone încordate nu face decât să accentueze contractura musculară.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment