Alimentația sănătoasă și stilul corect de viață al partenerilor măresc șansele de concepție. Fumatul, alcoolul, stresul, deficiențele de nutriție și problemele de greutate sunt inamicii fertilității. Statisticile arată că, în prezent, multe din cuplurile aflate la vârsta fertilității nu pot avea copii. Conform specialiștilor, în jumătate din cazuri, bărbații sunt de vină.

Dacă sarcina dorită nu apare după 6 luni de încercări, este necesar un consult. Raporturile sexuale zilnice, în perioada fertilă, trebuie să ducă la apariția unui copil, deoarece sperma rămâne vie în organismul femeii până la 3 zile de la consumarea actului.

Greutatea normală
O greutate normală înseamnă și fertilitate normală, deoarece la persoanele supraponderale și subponderale sunt afectați hormonii ce controlează reproducerea. În ceea ce privește alimentația, nutriționiștii recomandă alimentele bogate în zinc. Mineralul dat stimulează diviziunea celulară, proces important în concepția și dezvoltarea fetală.

Alcoolul
La bărbați, zincul asigură un nivel optim de testosteron și mobilitatea spermatozoizilor. Stridiile, carnea de pui, carnea de vacă și crabii sunt surse importante de zinc. Cu toate că alcoolul oferă un efect dezinhibator, studiile arată că 4 pahare de alcool pe săptămână micșorează fertilitatea feminină. Nu se recomandă abstinența de la alcool, ci consumul moderat.

Acidul folic
Specialiștii susțin că, pentru mărirea fertilității, mai sunt utile acidul folic și vitamina E, asociate cu tratamentele hormonale care stimulează ovulația. În cazurile scăzute de fertilitate există 4 variante medicale - corectarea hormonală a tulburărilor menstruale, corectarea spermogramei partenerului, corectarea chirurgicală a posibilelor afecțiuni ale femeii și fertilizarea in vitro.

Fumatul
Fumatul deteriorează în egală măsură fertilitatea femeilor și pe cea a bărbaților. În cazul doamnelor, cercetările arată că fumatul micșorează cu 40 % șansele de a rămâne însărcinată. Prejudiciul produs de fumat este ireversibil la bărbați, cărora le afectează calitatea spermei.

Pot afecta concepția și maladiile cu transmitere sexuală. Persoanele care au cea mai mică suspiciune în privința unei infecții venerice ar trebui să consulte medicul specialist și, dacă o boală este confirmată, să urmeze tratamentul prescris.

Stresul
Perioadele de stres intens pot întrerupe ovulația la femei pentru perioade de la 3 până la 4 luni, în timp ce stresul zilnic micșorează apetitul sexual. Pentru compensarea scăderii libidoului, sunt necesare perioade de relaxare și romantism. Pentru a spori fertilitatea, sunt utile acidul folic și vitamina E, asociate cu tratamentele hormonale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment