Se poate intampla ca uneori metoda de contraceptie pe care o folosim sa dea gres: s-a rupt prezervativul, ai intarziat sa incepi o noua folie de contraceptive, ai avut relatii tocmai atunci cand calendarul tau spunea "Nu!", sau te-ai bazat pe... el ca te va proteja si nu a facut-o. Cate dintre noi nu a trecut, macar o data, printr-o astfel de situatie?? Si totusi, nu este inca prea tarziu! Exista contraceptia de urgenta, care ne ajuta in acest caz sa evitam sarcina nedorita care altfel ar putea sa apara!

Ce este contraceptia de urgenta?
Ei bine, contraceptia de urgenta se refera exact la acele metode de prevenire a sarcinii ce pot fi folosite dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat.

Optiunile care exista teoretic in aceste situatii sunt doua: contraceptia hormonala de urgenta (pilule ce contin anumite doze de hormoni), respectiv inserarea unui sterilet. Deoarece a doua optiune (inserarea unui dispozitiv intrauterin) este mult mai putin folosita la noi in tara, in randurile ce urmeaza ne vom referi doar la metoda hormonala - pastilele pentru urgentele contraceptive!

Cand trebuie luata contraceptia de urgenta?
De multe ori, cand ne referim la pastilele ce se pot folosi in aceasta situatie, folosim termenul de "pilula de a doua zi". Aceasta denumire nu este insa deloc potrivita, deoarece metoda poate fi folosita cu succes in primele 3 zile (72 ore) dupa ce contactul sexual a avut loc!

Cat este de eficienta aceasta metoda?
Se considera ca folosirea sa corecta previne aparitia a cel putin trei sferturi dintre sarcinile nedorite ce altfel ar fi putut aparea (eficienta de minim 75%). De asemenea, s-a demonstrat ca eficienta acestei metode este cu atat mai ridicata cu cat este folosita mai devreme dupa contactul sexual neprotejat (chiar in limita celor 72 de ore).

De unde poate fi procurata contraceptia hormonala de urgenta?
De la un cabinet de planificare familiala, sau de la farmacie, costand relativ putin - oricum este mult mai ieftina decat un eventual avort! Avantajul apelarii la un cabinet de planificare familiala este ca medicul iti poate raspunde la orice alte intrebari ai avea in aceasta privinta, si te poate sfatui cu privire la metodele contraceptive de uz curent care exista.

Ce efecte secundare pot sa apara?
Uneori, contraceptia de urgenta poate determina greata si stare de voma. Alteori este posibil sa apara dureri de cap sau abdominale, stare de oboseala, sensibilitatea sanilor, sau ameteala. Aceste efecte dispar insa intr-o zi sau a doua dupa terminarea tratamentului. Pentru a preveni starea de greata si voma, se pot folosi medicamente antiemetice cu o ora inainte de a lua prima doza de pilule.

Folosirea contraceptiei de urgenta poate de asemenea sa modifice momentul aparitiei urmatoarei menstruatii (cateva zile mai devreme sau mai tarziu fata de data presupusa), precum si durata acesteia si cantitatea de sange pierdut. In majoritatea cazurilor, aceste efecte sunt insa minore.

Ce trebuie sa faca o femeie dupa ce a folosit contraceptia de urgenta?
In primul rand, nu trebuie sa ai alte contacte sexuale neprotejate in zilele sau saptamanile imediat urmatoare tratamentului, deoarece contraceptia de urgenta nu ofera nici un fel de protectie contra sarcinii in aceste situatii! Poti continua sa iei zilnic pilule contraceptive, sau poti folosi o metoda de bariera precum prezervativul. Dupa aparitia primei menstruatii, decide-te ce metoda de contraceptie preferi sa folosesti pe termen lung si foloseste-o.

Daca menstruatia intarzie cu mai mult de o saptamana peste data cand se presupune ca trebuie sa vina, este posibil ca sarcina nedorita sa fi aparut totusi (a se confirma printr-un test de sarcina sau consult de catre medicul specialist). Oricum, sanatatea fatului nu este in nici un fel afectata de folosirea contraceptiei de urgenta la ]nceputul sarcinii.

Cat de des poate o femeie sa foloseasca contraceptia de urgenta?
Contraceptia de urgenta este o optiune la care se poate apela oricat de des este nevoie, pentru a preveni o sarcina nedorita. Desi aceasta metoda nu are efecte secundare importante asupra sanatatii, folosirea sa de rutina, drept metoda contraceptiva de baz, nu este recomandata, din doua motive:
  • In primul rand, este mai putin eficienta decat alte metode contraceptive moderne (75-80% eficienta, comparativ cu 98% pilule sau sterilet);
  • In al doilea rand, contraceptia hormonala de urgenta este mai greu de suportat, multe femei avand stare de greata sau voma in timpul folosirii sale. De asemenea, utilizarea frecventa poate determina neregularitatea ciclului menstrual.
Contraceptia de urgenta te protejeaza contra infectiilor cu transmitere pe cale sexuala?
Nu, in nici un caz! Prezervativul ramane singura metoda eficienta de protectie contra acestui tip de boli.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment