Oamenii de stiinta au reusit mai multe transplanturi ovariene la femei afectate de menopauza prematura, folosind tesut prelevat de la surorile gemene ale pacientelor.

Surorile Yarber au ajuns pe primele pagini ale ziarelor, dupa ce o echipa de chirurgi americani a reusit in premiera transplantul ovarian. In urma operatiei, Stephanie Yarber, care a intrat in menopauza la 14 ani, a ramas insarcinata si a nascut fara probleme. Ea a primit tesutul ovarian de la sora ei geamana, relateaza BBC News Online. Alte cinci femei au suferit interventii similare, trei dintre ele fiind acum insarcinate. Comunitatea medicala este incurajata de rezultate, spunand ca acestea ar putea oferi solutii femeilor suferind de cancer ce vor sa-si pastreze fertilitatea, in ciuda tratamentelor care, de obicei, provoaca infertilitatea.

Dr. Herman Silber, de la St. Luke's Hospital, si dr. Roger Gosden, profesor de biologie reproductiva la Universitatea Cornell, din New York, au inceput sa studieze cauzele menopauzei atunci cand au constatat ca gemenele atingeau aceasta stare la varste diferite.

Studiile au condus la concluzia ca riscurile de a intra la menopauza inainte de termen sunt de 3-5 ori mai mari la gemene decat la celelalte femei. Rezultatele studiului au fost publicate de revista "Human Reproduction" (Reproducerea la om) si dezbatute recent la conferinta Societatii Americane de Medicina Reproducatoare de la New Orleans.

Dr. Silber a anuntat ca pregateste alte cinci transplanturi. Operatia consta in prelevarea tesutului activ, care contribuie la producerea ovulelor, si transplantarea sa in ovarul surorii gemene, care sufera de infertilitate.

Medicii nu au reusit sa afle inca ce anume provoaca infertilitatea prematura la gemene si diferentele atat de mari intre varstele de intrare in menopauza. O explicatie ar putea fi aceea ca mama gemenelor este predispusa la menopauza prematura, tendinta care este mostenita de unul dintre copii, a explicat Dr. Gosden.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment