Alegerea ghiozdanului poate atârna greu pentru sănătatea copilului în condițiile în care numărul cărților și caietelor s-a dublat în ultimii ani. Pentru a-ți scuti copilul de dureri de spate, află care sunt regulile esențiale în alegerea ghiozdanului.

Ghiozdanul este un obiect care va face aproape zilnic parte din viața școlarilor. Cu toate că majoritatea se preocupă de stilul și personajele imprimate pe ghiozdan, medicii atrag atenția că preocuparea principală trebuie să se refere la aspectul practic și la protejarea spatelui copiilor.
Ghiozdanul copilului. Cât trebuie să cântărească ca să nu-i afecteze spatele
Purtarea în spate a zeci de cărți și caiete, cinci zile pe săptămână, reprezintă o sarcină importantă pentru un corp aflat în plină creștere. Iar datele statistice trag un semnal de alarmă: între 10 și 15 ani, un copil din cinci acuză dureri de spate.

În mod normal, greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% (de exemplu, 3,5 kg pentru un copil de 35 de kilograme). Totodată, autoritățile sanitare informează că tot mai mulți copii și adolescenți se prezintă la consultații medicale din cauza durerilor de spate.

Medicii oferă părinților următoarele recomandări privind alegerea ghiozdanului:
  • Optați pentru un ghiozdan prevăzut cu mânere ajustabile, cu întărituri și burete la nivelul spatelui. Astfel se obțin o mai bună adeziune locală și o repartiție corectă a greutății. Presiunea se repercutează mai puțin la nivelul spatelui, iar mușchii umerilor preiau din greutate.
  • Regula principală: aveți grijă ca greutatea ghiozdanului să nu depășească 10% din greutatea copilului.
  • Ghiozdanul troller este o variantă pentru a nu solicita spatele copilului, însă devine foarte incomod pentru copil pentru că îi ocupă o mână, nu poate merge în voie, iar urmarea scărilor și trotuarelor devine o provocare majoră.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment