Femeile care beau cafea sau ceai în timpul sarcinii, cresc riscul de apariţie a cancerului la copii, susţin specialiştii, informează Dailymail. Experţii spun că cofeina poate deteriora ADN-ul copiilor încă în uter, făcându-i mai sensibili la leucemie, cel mai frecvent cancer la copii.

Pentru a stabili legătura, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leicester vor să controleze aportul de cafeină sute de femei gravide şi să compară rezultatele cu probele de sânge de la copiii lor după naştere.
Cafeaua poate creste riscul de cancer la copii: noi dovezi ca cofeina ar putea deteriora ADN-ul copiilor
Cercetătorul Dr. Marcus Cooke a spus că este "o mare probabilitate" în acest studiu de a face o conexiune. Cercetările anterioare au arătat că cafeina produce daune ADN-ului, lipsând celulele de capacitatea de a lupta cu cancerul, ca şi în cazul radiaţiilor. Modificări de acest gen au fost observate în celulele sangvine la copiii cu leucemie. Oamenii de ştiinţă ştiu că ele apar în uter, dar nu ştiu dece.

"Deşi nu există dovezi de o legătură între cofeină şi cancer, cafeină şi cancer, noi putem afirma: cofeina poate induce aceste modificări şi s-a demonstrat că aceste schimbări sunt înalte la pacienţii cu leucemie", spune doctorul Cooke. De asemenea, doctorul se întreabă dacă cafeina poate cumva sensibiliza celulele sau creşte riscul de leucemie.

The Food Standards Agency recomandă reducerea cantităţii de cofeină în timpul sarcinii -  de a consuma de la 300mg la 200mg de cofeină. Aceasta se echivalează cu două căni de cafea, patru ceşti de ceai sau cinci cutii de cola. (S.A.V.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment