Unul din efectele modului de viață este reprezentat de apariția celulitei. Aceasta conferă pielii un aspect neplăcut și vă împiedică să vă bucurați de ținute mai senzuale, de fuste sau rochii scurte, de mersul la bazin sau chiar de o ținută sexy alături de cel iubit. Din păcate, tratamentele anticelulitice bazate pe produse cosmetice (creme, comprese etc.) nu au un efect real asupra celulitei, ele doar subțiază pielea și ascund problemele subcutanate.
Alimentaţia corectă şi exerciţiile fizice ajută la combaterea celulitei
Celulita, ce ar însemna inflamația țesutului gras subcutanat, este reprezentată de acumularea unui material lipidic în celulele grase subcutanate. Prin creșterea de volum a celulelor grase, circulația locală se modifică, aportul de oxigen și nutrienti devine insuficient și o serie de celule grase se sparg, eliminându-și conținutul în spatiul intercelular.

Aici se dezvoltă un minim proces inflamator, având ca rezultat final secreția de elemente conjunctive, fibre care se leagă de partea profundă a pielii, tracţionând-o. În felul acesta, pielea capătă un aspect de coajă de portocală. Este evident că odată instalată, celulita este greu de înlăturat, necesitând timp, răbdare și multă voință.

Cauzele celulitei
Celulita este favorizată de cauze din cele mai diverse, spre exemplu, de expunerea exagerată la soare, viața sedentară, variații ale hormonilor sexuali, viața sexuală, lipsa activității fizice, alimentația inadecvată sau haotică, hidratare insuficientă, lipsa unor vitamine etc.

Cele mai reușite metode în lupta contra celulitei sunt - alimentația corectă, exercițiile fizice, masajul, curele de detoxificare ținute o dată la jumătate de an, etc. Înainte de a trece la o alimentație sănătoasă, care asigură, în timp, dispariția celulitei, este bine să începeți cu o cură de detoxificare, bazată pe consumul exclusiv de fructe, legume, apă și sucuri de fructe, legume ori ceaiuri.

Nu se vor consuma alte alimente, iar cura durează maxim 5 zile. Apoi se trece la exerciții fizice și o alimentație care să asigure necesarul zilnic de nutrienţi și energie. În alimentația anticelulitică intră consumul produselor bogate în fibre, dar și în vitamine care au efecte importante la nivelul pielii și țesutului subcutanat.

Vitamina A
Vitamina A este implicată în procesele de regenerare a celulelor epiteliale, în special a celulelor pielii;

Complexul de vitamine B
Vitaminele din seria B sunt implicate în foarte multe procese metabolice, în menținerea sănătății țesuturilor, accelerarea arderii caloriilor, menținerea hidratării pielii și a țesuturilor subcutanate etc.;

Vitamina C
Această vitamină este foarte importantă în procesele oxidative, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți din organism. În plus, intervine în formarea colagenului, cel care menține structura țesutului subcutanat. Vitaminele și mineralele sunt conținute îndeosebi în legume și fructe.

Proteine
Consumul de proteine este important pentru a asigura organismul cu aminoacizii din care va crea proteinele structurale, evident și pe cele de la nivelul țesutului subcutanat. În așa mod, consumul de carne este esențial, indicată fiind carnea de pui, de vită și de pește. Excludeți din alimentație carnea de porc, care, pe lângă grăsimile pe care le conține, chiar și în mușchi (mușchiul de porc prezintă țesut gras printre fibrele musculare), este destul de bogată în toxine, acestea având o implicație importantă în formarea celulitei.

Dulciuri
Dulciurile nu intră în regimul anticelulitic, sunt suficiente cantitățile de glucoză obținute din consumul fructelor.

Fibre
Consumul de fibre este foarte util în combaterea celulitei. În fiecare dimineață se indică să consumați cereale, eventual cu iaurt sau lapte, lactatele fiind bogate în calciu și unele proteine.

Alte produse indicate în dieta anticelulitică - ouăle, ciupercile, somonul, morcovi, ardei grași, citrice, roșii, fasole verde, măsline, migdale, grâu, susan și cereale integrale, soia, fructe de mare etc.

Pentru a mări rezultatele, trebuie să asociați dietei anticelulitice și exercițiile fizice. Cele mai utile exerciții fizice anticelulitice sunt: exercițiile ușoare de aerobică, mișcări de brațe, trunchi și picioare, atletismul, mersul pe jos în ritm rapid și pe distante lungi, înotul. Puteți asocia exercițiilor fizice și masajul, destul de util și foarte relaxant.

Dacă efectele nu sunt vizibile după prima săptămână de regim și exerciții fizice, trebuie să aveți răbdare. Procesele de dizolvare a grăsimilor și remodelarea structurii țesutului subcutanat prezintă procese lente.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment